Potpisan Memorandum o saradnji Srbije i Kine u oblasti poljoprivrede

Nove investicije i veći izvoz

SRBIJA KINA MEMORANDUM

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović i ministar poljoprivrede NR Kine Han Čangfu potpisali su danas, 17. januara 2017. godine Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti poljoprivrede, koji predviđa dolazak kineskih investitora u Srbiju i veći izvoz srpskih poljoprivrednih proizvoda na to veliko tržište.

Reč je o investicijama i dolasku velikih kineskih kompanija iz prehrambene i prerađivačke industrije voća i povrća, kao i preradi mesa, rekao je ministar Nedimović nakon sastanka sa kineskim kolegom i potpisivanja sporazuma.

„Cilj je da koristimo postojeće sirovine u Srbiji i da ih izvozimo sa većom vrednošću”, kazao je Nedimović u Palati Srbija.

Ministar je naglasio da memorandum predviđa veći izvoz junećeg i jagnjećeg mesa, kao i mleka i mleka u prahu, što će, napomenuo je, biti konkretizovano na sledećem sastanku.

Nedimović je naglasio da je ovo prva poseta ikada ministra poljoprivrede Kine našoj zemlji, koja je usledila nakon potpisivanja sporazuma o strateškom partnerstvu dve zemlje u junu 2016. godine.

“Možemo da realizujemo investicije i u poljoprivredi zahvaljujući tome. Hvala premijeru Aleksandru Vučiću i predsedniku Kine Si Đinpingu”, rekao je Nedimović i naglasio da postoji velika politička konzistentnost između Srbije i Kine.

Ministar poljoprivrede Srbije kaže da će njegov kolega iz Kine ohrabriti, pre svega, prehrambene kompanije iz Kine da posete Srbiju i da će im Srbija predstaviti sve potencijale.

“Imamo priliku koju ćemo iskoristiti”, istakao je Nedimović, podsetivši na svoju jučerašnju izjavu da je Srbija lider u proizvodnji šljiva i da bi kompletnu godišnju proizvodnju potrošila za šest dana kada bi svaki Kinez pojeo jednu šljivu dnevno.

Ministar Nedimović je dodao da je to velika prilika za razvoj srpske poljoprivrede.

Memorandum se odnosi i na uslaglašavanje protokola u vezi sa izvozom Srbije u Kinu, u cilju većeg izvoza, kao i na saradnju i razmenu naučno-istraživačkih institucija.

“Postoji veliki prostor za transfer znanja iz Kine u Srbiju i obrnuto”, rekao je Nedimović.

“Naša robna razmena će da raste. Dogovorili smo i moju posetu Kini u aprilu ili maju, kada ćemo konkretizovati sve ove stvari i proširiti ovaj memorandum”, dodao je srpski ministar.

Nedimović je napomenuo da je već upućen zahtev za sertifikaciju za izvoz suve šljive i izrazio očekivanje da će to biti vrlo brzo završeno.

Nedimović je rekao i da tri naše klanice zadovoljavaju sve uslove za kinesko tržište i da je ostao još jedan korak za dobijanje dozvole u Kini.

Ministar Čangfu je rekao da je u junu prošle godine obećano da će biti ojačana saradnja u svim oblastima i da je došao da realizuje saradnju u oblasti poljoprivrede.

„Ohrabrićemo naša preduzeća da investiraju ovde, a srpska strana da obezbedi dobre uslove. Pozdravljamo izvoz iz Srbije, naročito stočarskih i drugih poljoprivrednih proizvoda“, naveo je Čangfu.

Kako kaže, biće uspostavljena i naučno tehnološka saradnja. „Nadam se da će sporazum biti novi početak naše saradnje“, naglasio je Čangfu.

Čangfu je rekao da u Kini takođe imaju šljive, ali da je od ministra Nedimovića čuo da je Srbija najbolje mesto za proizvodnju šljive.

Čangfu je naglasio da je u Kini prerada hrane velika industrija i da imaju dobru tehnologiju.

„Srbija ima odlične sirovine, a mi tehnologiju, i možemo da kombinujemo“, zaključio je kineski ministar.

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*