Poskupljenje „Plavog zlata“

Srbija ima keca u rukavu jer bi ove sezone, mada cene još nisu poznate i utvrđene, kilogram borovnica mogao da košta čak 6 EUR.
Voćari očekuju rekordnu otkupnu cenu, tačnije – nadaju joj se, mada je još uvek sve neizvesno zbog napete rusko-ukrajinske situacije. Rusija je jedan od najvećih uvoznika naše robe, a putem te zemlje nedavno su nesmetano krenule jabuke, ipak, maline bi mogle biti u problemu.
Zajedno sa njima, diskutabilna je i bliska budućnost plave bobičaste voćke.
Poskupljenje borovnice u marketima delimično je zbog toga što je roba uvozna  iz Južne Amerike, ipak, u igri su i drugi faktori.
Stručnjak Veselin Đorđević iz Borovnica kluba Srbija predočio je nekoliko potencijalnih problema u vezi sa borovnicom:
Kako se bližimo sezoni, tako tenzije rastu. Proizvođači čekaju šta će biti, a svakako bi voleli dobre cene. Ne mogu vam sada tačno reći koja je cena borovnice kod nas, dok ne dođe leto. Ali, ono što bih pomenuo jeste da su Ukrajinci, recimo, veliki proizvođači borovnice.
Prosečna cena branja oko 300 dinara po satu
Treba istaći i sledeće: negde sredinom oktobra, sezona peruanske borovnice se završava, a tržištem uglavnom kreće da dominira Čile. Međutim, ova južnoamerička zemlja „pati“ od nedostatka radne snage za berbu, a prognoze trgovaca u 2021. odnosile su se na to da će obim koji ide u Evropu biti smanjen.
Kada se završi sezona u Čileu, prelazi se na mediteranske zemlje, poput Španije. Takođe, među dominantnijim zemljama su Poljska, Ukrajina, Srbija. Kao i sa malinom, naša zemlja bi mogla da „iskoristi“ priliku kada se neke zemlje – veliki proizvođači – nađu u problemu.
Recimo, dobra cena kupine uslovljena je nedostatkom prinosa u Čileu, Meksiku i drugim velikim izvoznicima u agro svetu, a slično je i sa „crvenim zlatom“.
Ovoga puta, nevezano za prinose, u fokusu je ratno stanje u Ukrajini, odnosno eventualna nemogućnost berbe (barem u očekivanom obimu) kada nastupi sezona. S druge strane, ukrajinski problemi bi se mogli ticati i naših voćara, od kojih se neki oslanjaju na radnu snagu iz Ukrajine.
Kako je prosečna cena branja oko 300 dinara po satu, radnici u ovom sezonskom poslu vide dobru zaradu, ali je globalizacija dovela do toga da postoji velika međusobna zavisnost. Prethodnih godina, inače, optimalna cena po kg bila je 4,7 EUR, a sada bi možda mogla da dostigne nivo od 6 EUR.
Izvor: Agro vesti

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*