Odbrana od leda na rekama uspešno sprovedena, nema opasnosti

Rade se analize troškova izazvanih pojavom leda na rekama

NOVI SAD VODOTOKOVI NEDIMOVIC

Zahvaljujući angažovanju celokupnog sistema, punoj koordinaciji svih službi i maksimalnoj sinhronizovanosti, odbrana od leda uspešno je sprovedena i kada ledolomci završe posao na deonici od Banovaca do Beograda, moći će da se kaže da na prostoru Republike Srbije nema opasnosti od leda na rekama, saopštili su danas, 25. januara 2017. godine ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović nakon sastanka održanog u prostorijama JVP „Vode Vojvodine“.

Ministar Nedimović izjavio je nakon sastanka sa predstavnicima nadležnih vodoprivrednih preduzeća i direkcija, da se rade analize troškova izazvanih pojavom leda na rekama, da je taj posao u toku i da će u proces nadoknade troškova ući samo oni slučajevi gde se utvrdi da je šteta opravdana, dok se, kako je istakao, neće razmatrati slučajevi kod kojih je glavni uzročnik ljudska greška.

„Najbitnije je da smo uspeli da sačuvamo vodoprivredne objekte, pre svega mostove, a šteta postoji u delu transporta i tu imamo opravdanu štetu i štetu zbog ljudske greške“, rekao je Nedimović i dodao da se na svim rekama u Srbiji vrši osmatranje tokom svih 24 sata dnevno i da se sve promene na terenu odmah registruju.

Nedimović je naglasio da je prioritet da se probije ledeni čep u dužini od 13 kilometara između Banovaca i Pupinovog mosta i da se oslobode dve barže koje se tamo nalaze.

Po rečima ministra Nedimovića, u toku su razgovori o zajedničkoj akciji na odbrani od leda sa Rumunijom i u toj zemlji je angažovan i jedan naš brod.

Nedimović je posebno naglasio činjenicu da su dobri odnosi premijera Srbije Aleksandra Vučića i premijera Mađarske Viktora Orbana imali uticaja da se u praksi lakše i bolje sprovede međudržavni sporazum o angažovanju mađarskih ledolomaca.

„Ledolomci iz Mađarske imali su rok od 72 sata da se pojave na našoj teritoriji, a pojavili su se za svega nekih 15 ili 16 sati, što najbolje govori koliko je značajna ta politička podrška“, istakao je Nedimović.

Ekstremne situacije sa ledom na rekama poput ovih koje trenutno imamo, kako je rekao Nedimović, imali smo u prošlosti u nekoliko navrata 1956. godine, 1985. 1986. i u zimu 2011/2012. godine i to nas upozorava da moramo preduzeti određene korake da u budućnosti imamo što manje takvih problema.

„Prvi put imamo punu koordinaciju svih službi i maksimalnu sinhronizovanost i moja je želja da uspostavimo takav sistem da bude trajan i da kolege koje u budućnosti dođu na moje mesto nemaju glavobolje oko toga kako će odbrana biti sprovedena, već da se tačno zna ko šta radi“, naglasio je ministar poljoprivrede.

Nedimović je naveo da postoji elaborat koji sadrži celovito rešenje i koji je spremna da pomogne Svetska banka, a treba utvrditi da li da se ide u kupovinu ledolomaca, ili postoji mogućnost da nabavka ledolomaca ide kroz neki vid donacije.

Predsednik Pokrajinske vlade Mirović je kazao da je na sastanku analizirano postojeće stanje kada je reč o ledu na rekama, ali je bilo govora i o potezima koje treba preduzeti kako bi u budućnosti izbegli slične probleme.

„U budućnosti moramo biti samostalniji u odbrani od leda na rekama i moje lično mišljenje i predlog je da moramo ući u proces nabavke ledolomaca“, rekao je Mirović i dodao da je Pokrajinska vlada na realizaciji tog projekta ponudila i finansijsku i stručnu pomoć.

Mirović je istakao da se odbrana od leda obavlja po tačno utvrđenoj proceduri koja je propisana redovnom ili vanrednom odbranom, a ne, kako je rekao, „na osnovu zahteva društvenih mreža ili nekih medija“. Poštovanje tih procedura, po njegovim rečima, dalo je i daje dobre rezultate.

Izvor: http://www.mpzzs.gov.rs/

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*