„Mladi privrednik u poljoprivredi“

Mladi poljoprivrednici imaju kapacitet i znanje da budu deo privrede, ali je veoma važno da imaju finansijsku podršku i da se udružuju, poruka je koja se mogla čuti na konferenciji pod nazivom „Mladi privrednik u poljoprivredi“. Ona je održana u okviru prvog Sajma mladih poljoprivednika u Novom Sadu.

Novac kao prva prepreka

Aleksandar Milovanović, sekretar Srpskog udruženja mladih poljoprivrednika (SUMP), koje je organizator ovog događaja, istakao je da se mladi suočavaju sa mnogobrojnim teškoćama, a pre svega sa nedovoljno novca:

„Ideja konferencije je da se predstave poljoprivrednici koji su napravili uspeh u svom poslu i koji su konkurenti na tržištu. Želimo da pokažemo da se od poljoprivrede može živeti, kao i da motivišemo mlade da ostanu na selu“.

Od povrća do briketa

Mladi poljoprivrednici su ovom prilikom predstavili svoje proizvode, način kako su postigli uspeh, kako su obezbedili sredstva, kao i sa kojim poteškoćama su se suočili. Tako su se čule priče vrtlara, proizvođača sremačkog kulena, inovatora u oblasti navodnjavanja.

Dragan Rajić (26) iz Novog Bečeja predstavio je brikete, koje proizvodi od žetvenih ostataka sa njive.

„Bavim se ratarskom proizvodnjom, a koristim sredstva Pokrajinskog sekretarijata za mlade do 40 godina. Dobio sam mašinu za briketiranje, pa prerađujem biomasu – briket za grejanje. Motiviše me želja za radom i za napredovanjem, a trenutno smo orijentisani na srpsko tržište. Zadovoljan sam radom SUMP-a, jer mi je mnogo pomogao“, rekao je Rajić.

Više novca nego ikad za mlade

Pokrajina je ove godine obezbedila kreditne linije za mlade u poljoprivredi i to po prvi put. Namenjeno je 100 miliona dinara, a od 300 prijavljenih poljoprivrednika, njih 94 je potpisalo ugovore.

„Od toga je 44 mlađe od 25 godina, 44 su žene, a 25 je fakultetski obrazovano. Na republičkom nivou sličnim merama obuhvaćeno je 600 mladih poljoprivrednika. Povećali smo maksimalni iznos po poljoprivredniku i verujemo da je ova finansijska podrška važna da mladi ostanu na selu“, rekao je pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević, koji je najavio da će se od sledeće godine raditi i na finansiranju zadruga, pre svega skladišnih i prerađivačkih kapaciteta.

Važnost zadruga

Osim finansiranja, okupljeni su se složili da je veoma bitno i udruživanje. Načelnik Južnobačkog upravnog okruga Milan Novaković rekao je da mladi ne bi trebalo da imaju predrasude kada je reč o zadrugarstvu, jer ono može da im pomogne da ostvare ambicije. Savetovao je da na taj način takođe lakše mogu da dođu do novca. Sa njim se složio i narodni poslanik Milija Miletić, koji se posebno osvrnuo na jugoistočnu Srbiju:

„Ovaj kraj je prvenstveno poznat po stočarstvu, ali je siromašan i kapaciteti su neiskorišteni. Trebalo bi da prepišemo neke od mera iz Pokrajine, kako bismo skrenuli pažnju i na mlade iz ovog dela Srbije, a pre svega na žene”.

Konkursi i kod Sekretarijata za privredu

Branislav Bandić, pomoćnik sekretara za privredu pozvao je poljoprivredike da konkurišu i u okviru poziva za mikro, mala i srednja preduzeća, napominjući da se finansiraju oprema, licence, sertifikati, softveri i repro materijal. Obezbeđuje se povraćaj od 50%, a jedan od uslova je da gazdinstvo postoji bar dve godine.

Sajam mladih poljoprivednika održava se još danas (6.10.) u Master hali Novosadskog sajma.

Izvor: agroklub

foto: agroklub

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*