Zelena flota Novog Sada

Opšte je poznato da je Novi Sad grad koji je u poslednje vreme u ekspanziji razvoje infrastrukture, uređenja prigradskih naselja , a naročito je stavljen akcenat na zaštitu životne sredine i povećanje ekološke svesti građana koji žive u njemu i okolnim mestima. Kao takav može da se pohvali još jednom titulom koju trenutno nema ni jedan drugi grad u Srbiji.

O čemu se radi? pitali su se mnogi stanovnici ovog grada…

Naime, Novi Sad je prvi grad u Srbiji koji će imati „zelenu flotu“ za dostavu pošiljki, a tom prilikom na Trgu Slobode predstavljena su nova električna vozila JP „Pošte Srbije“. Grad je dobio 31 električni kombi koji će do kraja meseca početi da razvozi pošiljke i pakete. Pošta Srbije će stara dostavna vozila zameniti novim električnim kako bi se u potpunosti izbegla emisija štetnih gasova.

Izvor: Agro vesti

Predstavljanju vozila na Trgu prisustvovali su gradonačelnik Novog Sada, Milan Đurić i direktor JP „Pošte Srbije“ Zoran Đorđević.  -Želja nam je da ne radimo polovično, te da svaki grad u potpunosti vozilima na električni pogon. Do kraja ovog meseca 31 vozilo biće u upotrebi i to je dobra vest za Novosađane, ali i građane Srbije s obzirom na to da ćemo novu flotu uvoditi i u Kragujevcu, potom Nišu i na kraju u Beogradu. Verujem da će do tada i drugi gradovi biti pokriveni punjačima, kako bi Pošta i u tim mestima, u budućnosti, zamenila vozila novim na električni pogon-  rekao je Đorđević.

Đorđević je još izjavio da društvena odgovornost zahteva da se prate trendovi i ono što država radi kada je u pitanju zaštita životne sredine pa je u toku i postavljanje solarnih panela na distributinim centrima u Novom Sadu, Beogradu, Nišu i Kragujevcu, kako bi se uštedela električna energija i omogućilo da se električna vozila pune iz takozvane „zelene energije“.

Naveo je i da se nada da će se mreža električnih punjača proširiti i po drugim gradovima i da će električna poštanska vozila moći da se upotrebljavaju u celoj Srbiji.

Izvor: Agro vesti

Gradonačelnik Đurić je istakao da su električna poštanska vozila važan događaj za naš grad. Ovo su vozila koja su 100 odsto bez emisije štetnih gasova, a takođe proizvode i manju buku. Novi Sad će pored ovih dobiti i veća vozila, kao kamione. Mislim da je super da se na ovaj način bavimo održivim razvojem i urbanom mobilnosti, jer je nesumnjivo da su saobraćajne gužve sve veće u Novom Sadu“, naveo je Đurić.

-Grad Novi Sad je još pre dvanaest godina počeo da ulaže u ekološki prihvatljiva vozila i danas Javno gradsko saobraćajno preduzeće ima 110 autobusa na CNG, što je investicija vredna 4 milijarde dinara. Takođe, od pre mesec dana, prvi put u istoriji Novog Sada, ulicama grada saobraća i 10 električnih autobusa – izjavio je Đurić.

Izvor: Agro vesti

Ovaj sadržaj je deo medijskog projekta koje je podržao Grad Novi Sad.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Izvor: Agro vesti

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*