Završetak radova Vetropark Čibuk do kraja 2018. godine

Vetropark Čibuk u opštini Kovin, za koji je Srbija potpisala ugovor o finansiranju sa kompanijom iz Ujednjenih Arapskih Emirata, biće najveći projekat te vrste u Evropi. Završetak radova se planira do kraja 2018. godine.

Struja za 113.000 domaćinstava

Ovaj vetropark će biti snage 158 megavata, što je otprilike 32% naših ukupnih projekata iz energije vetra. Nalaziće se na 50 kilometara od Beograda, u mestu Mramorak. Sastojaće se od 57 turbina, a proizvodiće do 457 gigavatčasova električne energije godišnje. To znači da će dovesti električnu energiju u približno 113.000 domaćinstava. Emisija gasova će se smanjiti za više od 370.000 tona ugljen dioksida godišnje.

„Verujem da sa ovim projektom naš energetski sektor i naša energetska budućnost dobijaju potpuno novu dimenziju i da možemo slobodno da kažemo da smo obezbedili energetsku budućnost Srbije“, rekao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Biće zaposleno 400 ljudi, a izgradiće se i 50 kilometara novih puteva.

Kreditna linija potpisana je između kompanije „Vetroelektrane Balkana“ D.O.O Beograd i Međunarodne finansijske korporacije (IFC) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Izvor: agroklub.rs

foto: agroklub.rs

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*