Zahtev za izradu novog Zakona o zemljištu

  1. Sadašnji zakon koji ne ograničava maksimalan posed za fizička i pravna lica onemogućava unapređenje poljoprivrednika i zadržavanje mladih na selu, kaže se u saopštenju.

Udruženja poljoprivrednih proizvođača okupljenih u Asocijaciju poljoprivrednika obratilo se danas javnosti navodeći da i dalje zahteva izradu novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu koji će definisati korišćenje poljoprivrednog zemljišta u Republici Srbiji.

Prema sadašnjem zakonu, kako Asocijacija navodi u saopštenju, favorizuju se strani investitori i veliki sistemi koji u posedu već imaju hiljade hektara poljoprivrednog zemljišta, a na uštrb domaćih poljoprivrednih proizvođača kojima se na ovaj način ugrožava elementarna egzistencija i opstanak, jer se bore na tržištu sa minimalnim subvencijama u odnosu na proizvođače iz zemalja u okruženju koji su im direktna konkurencija.

Sadašnji zakon koji ne ograničava maksimalan posed za fizička i pravna lica isključuje unapređenje poljoprivrednika i zadržavanje mladih na selu, nego podstiče odlazak i iseljavanje mladih iz Srbije. Zato je krajnje vreme da se vlada Republike Srbije opredeli da nosioci poljoprivredne proizvodnje budu poljoprivredni proizvođači koji žive i rade na selu, odnosno u ruralnim područjima.

Izvor: Agrosmart

Foto: Agrosmart

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*