Zadrugarima od 50 do 100 hiljada evra

U Srbiji trenutno ima oko 1.500 aktivnih zadruga, ali mnogi stručnjaci u ovoj oblasti smatraju da polako ali sigurno dolazi vreme kada će taj broj biti smanjen. Prema najavama iz Vlade Srbije, u dogledno vreme država će osnivanje novih zadruga pomagati sa 50.000 evra, a za postojeće i do 100.000 evra. Ipak, od ove pomoći izuzete su zadruge u Vojvodini.

– Novac ćemo davati za osnovna stada, za višegodišnje zasade, za kupovinu mašina i opreme, te postrojenja kao što su mlinovi, hladnjače, mlekare – najaqvio je ministar regionalnog razvoja u Vladi Srbije, Milan Krkobabić.  – Novac nećemo davati za pokrivanje dugova po bilo kom osnovu. Kada se pojavi grupa od 15, 20 ili 30 ljudi sa jasnom idejom kako da se objadine, bilo da su u pitanju voćari, stočari ili ratari, tu smo da pomognemo. Papirologija će ovoga puta biti jednostavnija nego inače, ali tu očekujem pomoć lokalnih samouprava.

Ministar poljoprivrede Branislav  Nedimović je rekao da je novac za ovu namenu obezbeđen, te da država želi da, između ostalog, ovom merom pomogne siromašnijim regionima uže Srbije.

 

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*