Velika ekspanzija soje

Soja doživljava ekspanziju na našim poljima, a s obzirom na koristi, prihvata je sve veći broj ratara. Cena joj je stabilna, što znači da s rastom proizvodnje paralelno raste i potražnja za ovom vrednom uljaricom. Važna je i njena uloga u plodoredu, što doprinosi da svake godine nalazi put do novih proizvođača.

Globalno tržište soje procenjuje se na 340 miliona tona godišnje proizvodnje, a dominiraju zemlje sa američkih kontinenata. U celom svetu se pod sojom ove godine očekuje 121 milion hektara zasejanih površina.

SAD su najveći proizvođač soje sa 34% tržišta ili 117 miliona tona godišnje. Na ovoj lestvici sledi Brazil sa 31% tržišta ili 108 miliona tona, potom još jedna južnoamerička velesila – Argentina sa 16% udela odnosno 55 miliona tona proizvedene soje na godišnjem nivou. Ove tri zemlje drže zajedno više od 80% svetske proizvodnje ove uljarice.

Kina je četvrta na toj skali sa 12,9 miliona tona, a Indija na petom mestu sa 11,5 miliona tona godišnje proizvodnje soje.

Interes za sojom veoma je porastao u našim krajevima jer je Evropa do 2012. godine uvozila 97% svojih potreba za sojom s tržišta SAD-a, Argentine i Brazila na kojima se najčešće radi o GMO soji. Evropski kupci sada traže nonGMO soju i to utiče na razvoj tržišta.

Ekspanzija soje u regiji

Podaci USDA procenjuju da će ovogodišnja proizvodnja u Srbiji biti na nivou od 550.000 tona na 220.000 hektara površine. Podaci DSZ-a govore da se soja na području Hrvatske uzgaja na gotovo 90.000 hektara, s ukupnim prinosom do 200.000 tona. Ove godine u BiH očekuju pod sojom zasejane površine do 10.000 hektara.

Svetski rekord 11,5 tona po hektaru

Prinosi soje u našim krajevima variraju od 2 do 5 tona po hektaru, u zavisnosti od kvaliteta zemljišta i primenjene agrotehnike.

Svetski rekord u proizvodnji soje po hektaru postavio je prošle sezone amerikanac Rendi Dovdi (Randy Dowdy) iz Džordžije sa rezultatom od 11,5 tona zrna po hektaru. Rekord je srušio koristeći različite tehnologije zaštite, đubrenja i navodnjavanja, a u setvi je koristio sadni materijal USG 74A74RS kompanije UniSouth Genetics. Isti farmer je prethodnih godina rušio i rekorde u prinosu kukuruza.

 

Izvor: agroklub.rshttps://www.agroklub.rs/ratarstvo/trziste-soje-nezadrzivo-raste/32029/

 

foto: mirrordaily.com

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*