Veći promet kukuruza

TRGOVANJE NA NOVOSADSKOJ PRODUKTNOJ BERZI

 

Najvažnije iz protekle nedelje:

  • rast prometa kukuruza

 

Ova nedelja je donela turbulentno tržište, prva polovina nedelje zabeležila je izuzetno mali promet trgovanja preko Produktne berze zbog pada cena, dok se u drugoj polovini nedelje tržiše otvorilo i donelo značajno povećane prometa i količinski i finansijski. Ukupan promet za ovu nedelju je iznosio 4.067 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 83.997.920 dinara. U odnosu na prethodnu nedelju količinski obim prometa je veći za 301,08%, dok je finansijska vrednost prometovane robe viša za 159,65%.

Na tržištu kukuruza je bilo najturbulentnije, cena kukuruza je nastavila da pada drugu nedelju za redom, što je rezultiralo malim obimom trgovanja u prvoj polovini sedmice. Kupci su strpljivo čekali da procene gde je „cenovno dno“ da bi krenuli u kupovinu ove žitarice. U drugoj polovini tržište se otvorilo, što je rezultiralo nejvećim učešćem kako količinski tako i finansijski žutog zrna na robnom tržištu. Najniža dostignuta cena je iznosila 15,90 dinara po kilogramu bez PDV-a. Ponderisana cena je iznosila 16,06 dinara po kilogramu bez PDV-a, (17,66 din/kg sa PDV-om), što pretstavlja cenovni pad od 0,88%.

Pšenica se trgovala po višim cenama u odnosu na prošlu nedelju, paritet je bio jedan od faktora da se pšenica plaća koju paru više. Ponderisana cena za ovu nedelju je iznosila 17,18 dinara po kilogramu bez PDV-a, (18,90 din/kg sa PDV-om), što pretstavlja cenovni rast od 0,78%.

Zrno soje se trgovalo na približnim cenama kao i prošle nedelje sa blagom korekcijom cene na dole. Ovom uljaricom se trgovalo i na zeleno sa cenom od 39,00 dinara po kilogramu bez PDV-a sa rokom isporuke 15.09. do 15.10.2017. godine. Ponderisana cena zrna soje za ovu sedmicu je iznosila 49,15 dinara po kilogramu bez PDV-a, (54,47 din/kg sa PDV-om), što pretstavlja cenovni pad od 0,74%.

direktor

Miloš Janjić

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*