Uvođenje dugoočekivane elektronske platforme eAgrar

Usvajanjem izmena i dopuna zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju koje je Narodna skupština usvojila, predviđeno je uvođenje dugoočekivane elektronske platforme eAgrar, saopštio je NALED. Ovo inovativno softversko rešenje omogućiće od 1. jula 2022. da se više od 400.000 gazdinstava registruje onlajn, što će, prema istraživanju NALED-a, skratiti dosadašnju proceduru čak četiri puta, dok će troškovi prijave biti smanjeni za 80 odsto.

Na razvoju eAgrara zajedno rade Ministarstvo poljoprivrede i NALED, a cela slika biće zaokružena 1. januara 2023. kada će poljoprivrednici moći onlajn, u nekoliko klikova, da se prijave za državne subvencije i premije. Uvođenje digitalnog registra se nalazi na listi prioriteta Uprave za agrarna plaćanja, kao organa koji vodi registar.

U Nezavisnoj asocijaciji poljoprivrednika Srbije podsećaju na to da su kao udruženje imali zahteve ka Ministarstvu poljoprivrede da se uradi elektronska aplikacija, napravi idejno digitalno rešenje koje bi poljoprivrednicima olakšalo podnošenje zahteva i pravilo uštede u vremenu.

„Mi smo imali sugestije i primedbe, na to zašto se dugo čeka u redovima kod Uprava za trezor i tražili smo da se to reši na adekvatan način .To je rešeno i nadamo se da će to i funkcinosati kako treba da neće biti gužvi ,da će poljoprivrednici ,moći elektronski da konkurišu za subvencije i ostalo“, rekao je Jovica Jakšić iz Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije.

Dosadašnja praksa registracije nalagala je poljoprivrednicima da dostave više od 90 podataka u 10 različitih dokumenata, od čega je 70 odsto informacija bilo suvišno, poput dokaza o vlasništvu zemljišta ili nad životinjama, jer već postoje u bazama različitih državnih organa. Osim što je bilo neophodno da za ovaj postupak izdvoje gotovo pet sati, poljoprivrednici su svaki put morali da plate i takse za razne izvode i potvrde, što ih je godišnje ukupno koštalo oko dva miliona evra. Zato pozdravljamo odluku Vlade da se ovaj postupak skrati, a podaci iz preko 20 javnih registara uvežu i učine dostupnim i vidljivim na jednom mestu svima, kaže izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović.

Petar Ristić poljoprivrednik iz Neradina kaže da još nije upoznat sa platformom eAagrar i dodaje da bi poljoprivrednicima za početak trebalo pojasniti kako sistem funkcioniše.

„Nismo upućeni u to. Trebalo bi da Poljoprivedne stručne službe pomažu ili da se otvore ili neke Agencije koje bi to radile. Ima dosta starijih poljoprivrednika koji nisu sposobni to raditi. Očekujem uštede u vremenu jer mi kada počne proizvodnja, mi nemamo vremena da stojimo u redovima i da sakupljamo papire“, napomenuo je Ristić.

Kako bi obezbedili da poljoprivrednici budu edukovani o načinu upotrebe nove platforme, NALED u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) sprovodi projekat putem kojeg će se vršiti obuka korisnika, direktne mentoring posete, kao i promotivne kampanje u cilju blagovremenog informisanja svih relevantnih aktera.

Projekat EBRD takođe podrazumeva stručnu i tehničku podršku u izmeni neophodnog pravnog okvira, u razvoju softverskog rešenja i jačanju kapaciteta Uprave za agrarna plaćanja, kako bi se sistem bez problema implementirao u praksi.

Na isplatu subvencija dosad se čekalo i duže od šest meseci, jer su se sva dokumenta obrađivala i pregledala ručno, te su greške službenika bile česte.

Zahvaljujući novom sistemu, koji će sada automatski povlačiti informacije iz umreženih nacionalnih registara, poljoprivrednici će putem svojih onlajn profila popunjavati samo one podatke koji se ne nalaze u drugim evidencijama i to samo jednom.

Nijedan dokaz više neće morati da dostavljaju na papiru, a rešenja o dobijenim subvencijama stizaće im putem elektronske pošte.

E-Agrar će tako postati pouzdan izvor podataka o pojedinačnim poljoprivrednicima, zadrugama, visini subvencija, kreditnoj istoriji i osiguraće veću transparentnost podataka, registrovanih korisnika i dodeljenih podsticaja.

Ovaj softver će imati značaj i za proces prilagođavanja pravilima Evropske unije, jer predstavlja prvi korak ka uspostavljanju sistema za odobravanje podsticaja iz evropskih poljoprivrednih fondova.

Resorno ministarstvo mislilo je i na one manje vešte u korišćenju novih tehnologija, pa će poljoprivrednici dobiti i direktnu podršku u popunjavanju zahteva u svojim opštinama, naveo je NALED.

Izvor: Agro vesti

 

Ovaj sadržaj je deo medijskog projekta koji je podržao Grad Novi Sad. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*