Uskoro novi prečistač otpadnih voda u Rumenci

Novi Sad punom parom realizuje započete projekte na izgradnji i proširenju komunalne infrastrukture u svojim prigradskim naseljima kako bi se stanovnicima istih omogućio kvalitetniji način života i očuvala životna sredina.

U Rumenci je tako započeta druga faza projekta izgradnje prečistača otpadnih voda koji će biti u mogućnosti da prihvati i prečisti i otpadne vode iz naselja Kisač, dok se istovremeno u Kisaču izvode radovi izgradnje kanalizacione mreže u dužini od 31,5 kilometara, a koja će se prostirati u 33 ulice, čime će 1586 domaćinstava biti priključeno na kanalizaciju.

Izvor: Agro vesti

Predviđeno je da se otpadne vode naselja Kisač od glavne crpne stanice u Ulici Janka Gombara odvode trasom regionalnog puta R-127 na deonici Kisač-Rumenka, sa prelaskom preko kanala DTD i dalje kroz Rumenku do kolektora u Kosovskoj ulici, odakle se šalju do postrojenja za prečišćavanje. U tu svrhu u prethodnom periodu izvedeni su radovi na izgradnji poveznog cevovoda Kisač-Rumenka, dugog oko 5800 metara.

Prečišćavanje otpadnih voda podrazumeva kombinovanu primenu mehaničkog i biološkog postupka, čime su zadovoljeni ekološki uslovi zaštite zemljišta, kao i površinskih i podzemnih voda. Postrojenje za prijem i prečišćavanje otpadnih voda u naselju Rumenka, čija je prva faza završena tokom 2015. godine,  pozicionirano je severoistočno od naselja i nalazi se u neposrednoj blizini kanala Novi Sad – Savino Selo, dok je pristup postrojenju obezbeđen sa lokalnog puta.

Izgradnjom druge faze postrojenja omogućiće se funkcionisanje buduće kanalizacione mreže Kisača, što je postignuto prvom fazom, ali za potrebe stanovnika Rumenke. Ova investicija još jednom potvrđuje kontinuirana nastojanja Grada Novog Sada da se unapredi komunalni standard  u svim prigradskim naseljima.

Izvor: Agro vesti

Za ove radove izdvojeno je 146,4 miliona dinara, a njihov završetak očekuje se krajem jula 2024. godine.

 

Ovaj sadržaj je deo medijskog projekta koje je podržao Grad Novi Sad.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Izvor: Agro vesti

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*