Uručena priznanja „Zeleni i Crni list“

Na svečanosti u Sremskim Karlovcima, u četvrtak 11. juna uručena su priznanja „Zeleni i Crni list“ u okviru akcije „Tražimo zagađivača i zaštitnike životne sredine“, najveće i najstarije ekološke akcije u Srbiji, koju su pre 37 godina pokrenuli ekološki magazin „Čekajući vetar“ Radio Beograda 2 i Društvo za čistoću vazduha Srbije.

Već jedanaestu godinu zaredom, akciju organizuju Radio Beograd 2 i Pokret gorana Vojvodine.

Cilj akcije je unapređenje zaštite i očuvanja životne sredine kroz nagrađivanje pojedinaca i organizacija koje najviše brinu ili, s druge strane, najviše zagađuju životnu sredinu. U akciji, kao predlagači mogu učestvovati pojedinci, organizacije i institucije iz cele Srbije.

Svojim predlozima, u akciji “Tražimo zagađivača godine i zaštitnike životne sredine” vučestvuje i veliki novinarski žiri, sastavljen od novinara ekoloških rubrika štampanih, elektronskih i internet medija iz cele Srbije.

Nakon razmatranja svih prispelih predloga, žiri je doneo odluku o dobitnicima ovogodišnjih priznanja.

Ovo su dobitnici priznanja “Zeleni list”:

Nikola Popović, student-prodekan Šumarskog fakulteta u Beogradu – za aktivno učešće u brojnim ekološkim akcijama „Eko kurir“, udruženje za dostavljanje pošiljki iz Novog Sada – za odgovorno ponašanje prema životnoj sredini.

Dejan Milošević, urednik portala „Prvi prvi na skali“ iz Kragujevca – za dugogodišnju borbu protiv GMO kroz informisanje i ekološke akcije Udruženje „Sačuvajmo naš parkić“ i udruženje „Za zaštitu ustavnosti i zakonitosti“ iz Beograda – za višemesečnu istrajnu borbu za opstanak zelene površine na Banovom Brdu.

Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade iz Bačke Palanke – za dve decenije ekološke edukacije kroz pozorišnu umetnost Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu iz Beograda – za promovisanje vladavine prava u oblasti životne sredine.

Marina Drndarski, nastavnica biologije u osnovnoj školi „Drinka Pavlović“ iz Beograda – za vrhunske rezultate u obrazovanju mladih ekologa Ekološki pokret iz Odžaka i udruženje „Da sačuvamo Vojvodinu“ iz Tovariševa – za ostvarenu promenu sudske prakse u oblasti zaštite životne sredine.

Dragan Gmizić, novinar iz Novog Sada – za hrabre dokumentarne filmove o problemima u životnoj sredini Milja Vuković, administrator fejsbuk stranica „Divlji Beograd“ i „Za manje smeća i više sreće“ iz Beograda – za aktivno promovisanje važnosti životne sredine u novim medijima.

Dobitnik priznanja “Crni list” je Opština Bačka Topola – za veliku količinu otpadnih voda i klaničnog otpada i dve decenije nekažnjenog zagađivanja reke Krivaje koje proizvode industrija mesa, klanica živine i fabrika za preradu klaničkog otpada u Bačkoj Topoli, što je dovelo do zagađenosti vode, vazduha i celokupne životne sredine u ovoj opšini. Zbog velike količine otpada Krivaja je postala mrtva reka i najveća površinska kanalizacija Bačke, ugrožavajući zdravlje stanovnika,
ne samo Bačke Topole, nego i Bajše, malog Iđoša, Feketića, Srbobrana i Lovćenca.

Na svečanosti u dvorištu Ekološkog centra Radulovački nagrađenima su se obratili Brankica Tabak, podsekretarka u Sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine Vojvodine, Radoman Kanjevac, glavni i odgovorni urednik Radio Beograda 2, Aleksa Jeftić, predsednik Pokreta gorana Vojvodine i Slobodan Simić, potpredsednik Pokreta gorana Srbije.

Izvor: Nova.rs

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*