U Vojvodini 314 prijava zbog ilegalne seče šuma

Zbog nelegalne seče drveća u Pokrajini je prema podacima JP "Vojvodinašume" podneto više od 80 prekršajnih i 214 krivičnih prijava

Da je nelegalna seča drva ozbiljan problem svedoči podatak JP „Vojvodinašume“, prema kojem je prošle godine bespravno posečeno 1.600m3 drva. Kako prenosi RTV za krivično delo šumske krađe do sada je podneto više od 80 prekršajnih i 214 krivičnih prijava.

Prema tvrdnjama inženjerke šumarstva zaposlene u tom preduzeću Slađane Dabić, za nedozvoljenu seču drva do 1m3 predviđena je prekršajna prijava, dok se krađa većih količina karakteriše kao krivično delo. Zbog toga, kako kaže Dabićeva, oni koji kradu drva odlučuju da češće odlaze u šume i seku manje kubikaže.

U krađi šuma siromašni građani, ali i preprodavci drva

Ona objašnjava da je najveću štetu pretrpelo šumsko gazdinstvo „Banat Pančevo“ u kojem je bespravno posečeno 1.120m3 drva. Slađana Dabić dodaje da su na udaru i šumska gazdinstva Sombor i Novi Sad. Kako navodi, u krađi drva uhvaćeni su uglavnom siromašni građani, a u poslednje vreme u tim kriminalnim radnjama učestvuju i preprodavci koji nelegalno seku šumu. Dabićeva ističe da su čuvari šuma stalno na terenu, a na osnovu Zakona o šumama oni imaju pravo da privremeno oduzmu bespravno posečena drva.

Dobra saradnja čuvara šuma i policije

Zaposleni u JP „Vojvodinašume“ pohvalili su se dobrom saradnjom sa policijom, koja im pomaže u suzbijanju i sprečavanju ilegalne seče. Kako tvrde, blagovremenu reakciju čuvara i policije neretko otežava i konfiguracija šumskog terena.

Krivično delo nelegalne seče drveća, prema rečima nadležnih, teško je dokazivo kada počinioci nisu uhvaćeni tokom same krađe. Inače prema Zakonu je za to predviđena novčana ili zatvorska kazna do 6 meseci.

Izvor: Agroklub

foto:www.rtv.rs

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*