U Srbiji krompir nije dovoljno iskorišćen, ali ima potencijala u proizvodnji

SOMBOR – Srbija ima potencijal u proizvodnji krompira, koji nije dovoljno iskorišćen, ali se manjak reguliše uvozom. Tokom prvih pet meseci ove godine u našu zemlju je uvezeno oko 10.000 tona krompira u vrednosti 4,4 miliona evra, ističu Regionalnoj privrednoj komori Sombor i dodaju da to otvara mogućnost mnogim poljoprivrednicima da se vrate proizvodnji krompira.

Dejan Čule iz Prigrevice dvadeset godina proizvodi krompir.

Принос од 40 тона кромпира по хектару сорте есме, Дејан Чуле, произвођач кромпира оцењује као одличан за почетак сезоне. Истиче да га не брине конкуренција, нити неизвесност око откупне цене кромпира на велико, јер је из године у годину око 20 динара по килограму. Чуле објашњава да му је најважнији редован откуп у Новом Саду и Београду.

„Можда би то наше тржиште требало да буде мало боље и сигурније, јер сваке године се не зна тачна откупна цена све док се не почне паковати роба. Гледајући на нас произвођаче у Србији, мислим да нисмо конкурентни један другом, више смо условљени конкуренцијом из увоза, односно споља“, рекао је Дејан Чуле, произвођач кромпира из Пригревице.

За добар род кромпира потребан је квалитетан сортимент и редовне агротехничке мере, оцењују пољопривредни стручњаци.

„И те како су важне редовне агротехничке мере, уз примену система за наводњавање кап по кап и ђубрива, као и примена свих мера у заштити биља до мера неге..“, рекла је Оливера Секулић, саветодавац у Пољопривредној стручној служби Сомбор.

Висок принос и добар квалитет су резултат двадесет година рада у аграру, истиче Чуле, који редовно користи државне субвенције.

„Нарочито ове последње субвенције су биле добре, а редовно користим државне субвенције и морам да похвалим наше Министарство које нам их редовно даје. Користим субвенције за систем за наводњевање, а обрађујем и 20 јутара у поврћу и без тих субвенција било би неисплативо“, рекао је Дејан Чуле, произвођач кромпира из Пригревице.

Поред кромпира, Чуле се бави производњом лука, карфиола и купуса, а будући планови су улагања у нову механизацију и проширивање производње.

Izvor: RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*