U krivolovu uhvaćeni Kinezi, koristili kljuse, jeli šakale i lisice !?

Kako je potvrdio Brank0 Stojić, predsednik Skupštine LU Zemun, u Surčinu  su na delu uhvaćena dvojica kineskih državljana koji su u lovištu postavljali zamke (kljuse) za divljač!

Naime, u prethodnih nekoliko godina lovci i lovočuvari su u lovištu povremeni nalazili postavljene zamke (kljuse) za divljač, i to manje zamke za sitnu divljač (fazan, zec, lisica…), ali i veće i opasnije za krupnu divljač (srna, npr.), dovoljno jake i velike zamke koje bi i odraslom čoveku mogle da nanesu ozbiljne povrede. Pravo je čudo da tokom lova nije stradao i nečiji lovački pas uhvaćen u kljuse. Takodje je prilikom obilaska terena sve češće primećivano da se u lovištu nalazi osakaćena divljač, naročito srneća. Podnošene su prijave nadležnim organima protiv NN lica, a prvobitno se  sumnjalo da su počinioci verovatno ili neki bivši lovci, ili neki od meštana.

Kako je vreme prolazilo, nije bilo pomaka u pronalaženju počinilaca. Pre nekoliko dana, jedan od surčinskih lovaca je sasvim slučajno pronašao fazansku koku uhvaćenu u manje kljuse, i odneo je zajedno sa pronadjenom klopkom u svoje udruženje. Tada je lovcima prekipelo, i rešili su da se sami organizuju u pojačanom praćenju i nadzoru na kritičnim revirima, pa su podeljeni u nekoliko grupa sa dvogledima postavili maltene klasične ‘sačekuše’ ne bi li doakali lopovima. Ubrzo je primećen automobil u lovištu sa dvojicom ljudi u njemu, koji su pokušali da se sakriju od pogleda lovaca. Brzi dogovor preko mobilnih telefona je osujetio beg lopova, a zatečeni su baš dok su postavljali jednu od kljusa! Šok za lovce je usledio kada su u vozilu zatekli dvojicu Kineza!

Naravno, uz asistenciju MUP, pretresen je automobil i u njemu je pronadjeno više komada zamki-kljusa, i pribor za postavljanje – klinovi, sajle, čekići… Pronadjene su i kljuse, koje su po rečima očevidaca vrlo profesionalno izradjene, moglo bi se reći čak i industrijski. Ukupan broj nadjenih klopki je oko desetak komada manjih i nekoliko većih – arsenal klopki, tihih ubica, dovoljan da napravi pomor u lovištu u kratkm periodu, a kamoli u dužem periodu! Uhvaćeni lopovi su pritisnuti dokazima priznali da već duže vreme kradu divljač, ali su takodje rekli da pored plemenite divljači i ptica svih vrsta  hvataju i lisice i šakale, jer je ta vrsta navodno za njih specijalitet za jelo!!!

Lopovi su nakon toga odveli lovce i pripadnike MUP do mesta gde su već bile postavljene zamke, koje su aktivirane i pokupljene kao dokazni materijal, o čemu postoje video snimci. Prilikom ispitivanja, uhvaćeni lopovi su izjavili da oni nisu jedini koji to rade, nego da ima nekoliko grupa njihovih zemljaka koji se bave istom rabotom…

Ovo je do sada nezabeležen primer u lovstvu Srbije, a verujemo i u okruženju.

Video snimke iz akcije hvatanja možete pogledati klikom na linkove:

https://www.youtube.com/watch?v=y_RCS-xHciQ&feature=youtu.be

https://www.youtube.com/watch?v=h5-Uh2i6YqU&feature=youtu.be

https://www.youtube.com/watch?v=lqRkz69_Cyw&feature=youtu.be

 

 

Izvor: www.srbijalov.com

foto: Srbijalov

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*