Tri konkursa za subvencije u poljoprivredi u narednih 15 dana

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović najavio je da će u narednih 15 dana biti  raspisana tri konkursa za subvencije u poljoprivredi i naglasio da u Srbiji neće biti nestašice hrane, ističući da je naša zemlja lider u regionu u poljoprivredi i proizvodnji hrane.

Prvi konkurs se odnosi na nabavku mehanizacije i država daje polovinu novca. Drugi konkurs je namenjen nabavci traktora preko IPARD programa gde je, kako kaže, povrat novca 60 odsto, dok je treći konkurs za stočarstvo.

Nedimović je pojasnio da će poljoprivrednici moći da izgrade farmu ili da kupe mašine za stočarstvo tako da država subvencioniše 50 odsto, 40 odsto su sredstva iz kredita, a 10 odsto novca ulaže poljoprivrednik.

Najavio je i novine za nabavku veštačkih đubriva, što je, kako kaže, trenutno najveći problem za poljoprivrednike, ali da cena neće biti kao prošle godine.

“Međutim, daćemo kreditnu podršku sa 0 odsto kamate i da prvo plaćanje bude u oktobru kada prođu sve žetve kada poljoprivrednici imaju novca da plate“, rekao je Nedimović.

Najavio je uvođenje sistema e-Agrar tako da će poljoprivrednici moći da elektronskim putem konkurišu za subvencije.

Takođe, i isplate subvencija će ići po ubrzanom sistemu, a poljoprivrednici neće morati da prikupljaju dokumentaciju, jer će, kaže ministar, postojati velika baza podataka i sve će biti elektronski.

“Dobiju rešenje i u svakom trenutku znaju u kakvom je statusu njihov predmet“, rekao je Nedimović.

Komentarišući meru kojom je Vlada Srbije ograničila cenu hleba na šest meseci, a cene ulja, brasna, šećera, svinjskog mesa i mleka na dva meseca, Nedimović je rekao država intervenisala u skladu sa Zakonom o trgovini jer je, kako je objasnio, cena pšenica na berzama dva puta porasla od prošle žetve.

“Prošle nedelje je cena pšenice na berzama doživela blagi pad, videćemo da li je to zakonomernost ili incident, ali od toga kako se pšenica tretira na berzi zavise i cene kukuruza, đubriva, hrane.“ rekao je ministar.

Kako kaže, cilj je da cenom osnovnih životnih namirnica budu zadovoljni i kupci i proizvođači i i prerađivači.

Naveo je da ne treba da bude bojazni da će biti nestašica hrane naglasivši da je Srbija zemlja hrane i da proizvede dva puta više pšenice nego što je potrebno, a kukuruza tri puta više.

Govoreći o novim tržištima, Nedimović je rekao da je nedavno potpisan ugovor sa Indonezijom u kojoj živi 80 miliona hrišćana. Takođe je rekao da je u prethodna dva meseca najviše jaganjaca izvezeno u Liban, Izrael i Libiju, a otvaraju se, kaže, mogućnosti za izvoz u Irak, Saudijsku Arabiju i Iran.

Izvor: Tanjug

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*