Subvencije i osiguranje važni za razvoj poljoprivrede

Kako su ocenili učesnici na nacionalnoj konferenciji Agrobiznis Srbije „Agrarna politika u 2018. godini“ održanoj u Privrednoj komori Srbije, jedan od značajnijih problema sa kojima se susreće poljoprivreda Srbije je i što njive i životinje nisu osigurane te kada naiđu sušne godine, poljoprivrednici trpe ogromne štete.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović je na početku današnje konferencije o agrarnoj politici rekao, komentarišući nastup folklornog društva koje je izvelo pesmu „Oj dodo, oj dodole“, da upravo ta pesma oslikava stanje u poljoprivredi kada je u pitanju površina pod sistemima za navodnjavanje te da postoji navika da se „gleda u nebo“ umesto da se radi na izgradnji sistema za navodnjavanje.

„To je ustvari slika i prilika nas i svega u zadnjih 30 godina što nismo i što jesmo radili“, rekao je Nedimović.

Od ukupno zasejanih poljoprivrednih površina u našoj zemlji, prema procenama stručnjaka, oko 13 odsto je obuhvaćeno osiguranjem, a to je još uvek daleko od prakse razvijenih zemalja gde taj procenat osiguranja ide od 50 pa i do preko 70 odsto koliko je u Austriji.

„Vrlo često ljudi ne shvataju o čemu se radi u poljoprivredi i ne shvataju da imate godinu u kojoj se desi suša pa se posledice reflektuju na naredne godine, a sve to je jedan ciklus navika koji je jako teško preseći“, kaže ministar Nedimović.

Poljoprivredna proizvodnja je vrlo značajna za ekonomski razvoj Srbije, s obzirom da učestvuje sa oko 6,5 odsto u BDP-u, a u tom procentu, biljna proizvodnja učestvuje sa 70 odsto kaže Miloš Bjelić iz Dunav Osiguranja.

Međutim, kaže Bjelić, udeo stočarske proizvodnje koji čini 30 procenata se i dalje smanjuje, a ratarska proizvodnja raste, pa su time i površine koje je neophodno osigurati veće, kako bi se izbegla šteta u sušnim godinama.

Izvor: Tanjug
Foto: Pixabay

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*