Stručnjaci savetuju

Poljoprivrednici iz Pomoravlja, Resave i Levča će većinom sejati vlastito seme, koje su tretirali fungicidima. Razlog je manjak novca, pre svega. Stručnjaci kažu da će i uz manju upotrebu đubriva prinos i kvalitet zrna biti umanjeni.

Koristite deklarisano seme

Iako je skuplje, deklarisano seme je dobijeno iz useva koje su tokom godine poljoprivredne službe kontrolisale na prisustvo bolesti, korova i štetočina.

„Semenski usevi u kojima je primećena pojava bolesti, na primer galium prilepljuša, nematode, odbijaju se i seme iz tih useva se može upotrebiti za setvu“, rekla je savetodavac za zaštitu bilja Ljiljana Jeremić, a prenose Novosti.

Dorađuje se samo zdravo seme tretiranje fungicidima, kako bi se obavila zaštita od parazita koji se nalaze u zemljištu ili se prenose semenom.

Paraziti koji se prenose semenom strnih žita su: izazivač glavnice pšenice, prouzrokovač truleži korena pšenice i ječma i šturosti zrna, gar pšenice i ječma, prugasta pegavost ječma i mrežasta pegavost ječma.

Glavnica pšenice

Glavnica pšenice je bolest koja se najčešće javlja, ukoliko se koristi seme koje nije dobro zaštićeno fungicidima. Zaraženo zrno ne sme da se koristi za ishranu ljudi i životinja. Zaražena biljka se ne prepoznaje lako, sve do klasanja.

„Zaraženi klasovi su uži i duži, tamnoplavičaste boje. Ceo klas je više rastresit, plevice su potisnute u stranu, zrna su buretasta. Unutrašnjost zrna je preobrađena u brašnastu masu, crnih spora. Pri vrši se zrna lako raspuknu i oslobađaju se teleutospore koje dospevaju na zrno i zaražavaju ga. One su otporne na mraz i mogu ostati klijave tokom skladištenja pšenice i nekoliko godina“, objašnjava Jeremićeva.

Izvor: Novosti.rs

Foto: Pixabay

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*