Srednji Banat: Prinosi kukuruza neujednačeni

Berba kukuruza u punom je jeku, a u srednjem Banatu prinosi su veoma neujednačeni, od atara do atara, od parcele do parcele, kažu u zrenjaninskoj Poljoprivrednoj stručnoj službi.

 

– Kukuruz je ove godine zastupljen na 92.000 hektara u Srednjobanatskom okrugu i on je, po površinama koje kod nas zauzima, ratarska kultura broj jedan. Zbog veoma neujednačene količine i rasporeda padavina, prinosi su veoma raznoliki. Raspon je od četiri do deset tona po hektaru. Tako veliki rasponi bili su ove godine i kod pšenice, i to od dve do osam tona po hektaru, i suncokreta, od jedne do četiri tone – kaže za portal zrenjaninski.com rukovodilac Savetodavne službe u Poljoprivrednoj stručnoj službi Zrenjanin Zorica Rajačić.

Naročito loši bili su prvi prinosi sa njiva, napominje ona.

 

– Zbog lošeg rasporeda padavina, ove godine su kvalitet zemljišta, primenjena agrotehnika i predusev imali veoma veliki uticaj na prinose. Ako su, na primer, predusev bila strna žita, prinosi su bili bolji – napominje naša sagovornica.

 

Prema podacima iz PSS Zrenjanin, do sada je rod skinut sa više od polovine parcela pod kukuruzom. Berba kukuruza se nastavlja i narednih dana.

Izvor: Zrenjaninski.com

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*