Sprečiti monopol hladnjačara, pretnje blokadom pruge

Arilje: Više stotina malinara sa područja zapadne Srbije zatražilo je da država hitno reaguje i spreči, kako su rekli, „monopolističko ponašanje hladnjačara“.

Oni su, tokom mirnog protesta u Arilju, istakli da tvrde da je cena maline od 120 do 130 dinara „sramna“, jer ih samo do berbe košta 150 dinara po kilogramu.  Malinari kažu da im je obećavano da će malina biti strateški proizvod, a njena cena zaštićena od monopola. Čuli su se predlozi da se više ne ide u Beograd, čak i da se blokira železnička stanica u Požegi.

Prema analizama stručnjaka iz te oblasti, ponuda maline u Srbiji u 2017. je 40 do 50 odsto manja u odnosu na 2016, a prema informacijama sa svetskog tržišta smanjena je proizvodnja za 50 odsto u Poljskoj i 20 odsto na tržištu Amerike.

Savetnik ministra poljoprivrede Predrag Lučić izjavio je u utorak da država, preko Komisije za ocenu konkurentnosti, već ispituje da li ima nedozvoljenog udruživanja i monopola u proizvodnji i prodaji malina, i da će nadležni organi kazniti sve koji se bave nedozvoljenim radnjama kada je u pitanju uređenje tržišta.

 

http://www.b92.net/biz/vesti/agro-biz.php

 

foto: pixabay

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*