Simptomi trovanja gljivama

Da li znate da šumske, divlje gljive mogu maksimalno da „izdrže“ četiri dana, a i onda čudno mirišu? Ukoliko imaju miris na mastilo ili lepak – više nisu jestive.

Ipak, ako pojedete „stare“ gljive možete dobiti tek dijareju. Ali, ako pojedete otrovne gljive, mogli biste završiti u bolnici.

Simptomi od pola sata do 24 sata

Simptomi trovanja gljivama javljaju se pola sata nakon jela, ako se radi o slabijem trovanju gljivama, koje ne dovodi do smrtnih posledice. U slučaju dužeg inkubacionog perioda, kada se znakovi trovanja javljaju šest do osam sati nakon konzumacije, radi se o teškom trovanju, često sa telesnim oštećenjima, čak i mogućnosti smrtnog ishoda. Simptomi se mogu javiti čak i 24 sata nakon što ste jeli otrovne gljive.

Najčešći simptomi

Najčešći simptomi su bolovi u stomaku, konstantna mučninapovraćanje koje se ne može zaustaviti, niti donosi olakšanje za otrovanoga, dijareja do 25 puta dnevno. Drugi simptomi su suvoća usta, suva koža, suzne oči, ošamućenost, znojenje, osećaj hladnoće i preniska temperatura, jaka glavobolja, problemi u funkcioniranju disajnih organa, problemi u radu srca, bol u bubrezima i želudcu.

Prva pomoć

Kod prvih simptoma, makar i lakših, zatražite lekarsku pomoć. Pokušajte isprati želudac, tako što ćete popiti puno vode i pokušati što više povratiti sadržaj iz želudca. Zgrijte se, kako vam se temperatura ne bi dodatno spustila.

Ostatke gljiva koje ste konzumirali nemojte baciti, jer mogu poslužiti za laboratorijsku analizu o broju i vrsti toksina, što će olakšati terapiju.

Do trovanja gljivama može da dođe i ako ste pojeli gljive koje su u frižideru stajale duže od 24 sata.

Opreznost kao preventiva

Prvo što bi trebalo da učinite pre nego što uopše krenete da pripremate gljive – budite potpuno sigurni da se radi o jestivim gljivama. Nemojte se upuštati u gljivarenje ako niste sertifikovan gljivar ili ako gljive niste dobili od nekog takvog. Zapravo, čak i tada se mogu dogoditi greške, a onda treba regovati brzo i pametno.

Izvor: agroklub

foto: pixabay

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*