Savremena proizvodnja voća

Društvo voćara Vojvodine i ove godine organizovalo je savetovanje pod nazivom „Savrenena proizvodnja voća“, koje se održalo 15. decembra na Poljoprivrednom fakutltetu u Novom Sadu. 

Ni sneg, ni minus ni kijamet od vremena nije sprečio da se na savetovanju okupi velik broj posetilaca iz cele Srbije, a amfiteatar fakulteta bio je ispunjen do poslednjeg mesta, a u holu je bila izložba opreme i repromaterijala za voćarstvo. 

Foto: Agro vesti

Teme savetovanja su bile: perspektiva proizvodnje voća u Srbiji, udruživanje voćara, mehanizovana rezidba voća, poboljšanje kvaliteta plodova kruške i šljive, proizvodnja i potrošnja borovnice, skladištenje plodova jabuke, borba protiv bolesti i parazita voćaka i drugo.

Predavači na skupu bili su stručnjaci iz naše zemlje, ali i gosti iz Italije, Poljske i Hrvatske. 

Predsednik Društva voćara Vojvodine i profestor Poljoprivrednog fakulteta iz Novog Sada, prof. dr. Zoran Keserović, istakao je kako je primetan porast proizvodnje voća u odnosu na žitarice i da su među prvih deset izvoznih proizvoda malina, jabuka i višnja, a odma za njima i breskva. 

Foto: Agro vesti

Profesor Keserović je izjavio da je poslednjih dana došlo do porasta izvozne cene jabuka i da je proizvodnja dunje sve popularnija, raste izvoz krupnoplodne višnje. U proizvodnji trešanja je napravljeno mnogo grešaka, izvoz šljiva opada, kako suvih tako i svežih, a što se tiče krušaka, proizvođači voća i dalje izbegavaju da sade ovu voćku.

Malina će biti izvezeno između 230-260 miliona dolara, a proizvodnja lešnika je u ekspanziji zahvaljujući Fereru, što utiče na to da se sve manje lešnika uvozi iz Turske.

Skup o savremenoj proizvodnji voća obeležila je i tema zadrugarstva o kojoj je govorila Tijana Nešić i Nikola Kotarac, direktor zadruge „Voćar Slankamen“.

Foto: Agro vesti

Govorilo se o tome kako država sve više sredstava ulaže u zadrugarstvo kao da se radi na osnivanju složenih zadruga.

Savetovanje voćara se održalo pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Organizatori Savetovanja su bili Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu, Departman za voćarstvo, vinogradarstvo, holtikulturu i pejzažnu arhitekturu i Društvo voćara Vojvodine. 

Video: Agro Vesti

Izvor; Agro vesti

1 komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*