Rusija svetski lider po izvozu pšenice

Cena ruske pšenice nastavila je da raste i tokom prošle sedmice i to ne samo na stranom, već i na domaćem tržištu. Kako izveštava UkrAgroConsult, izvozne cene ruske mlinske pšenice su na kraju trgovanja u proseku bile veće za 2-3 dolara po megatoni, tako da je cena pšenice sa 12,5% proteina iznosila 190-193$/Mt, a pšenica sa 11,5% proteina je dostigla cenu od 180-183 $/Mt.

Rusija svetski lider po izvozu pšenice

Prema najavama ruskog ministra poljoprivrede Aleksandra Tkačeva, ta zemlja ove sezone očekuje rekordnu žetvu žitarica od preko 127 megatona. Na taj način bi, kako se prognozira, Rusija ponovo mogla da preuzme lidersku poziciju na svetskom tržištu kada je reč o izvozu pšenice. Tkačev je dodao i da ta zemlja, kao glavni izvoznik, godišnje može da izveze oko 45 Mt žitarica, uključujući 30 Mt pšenice, ukoliko vremenske prilike između ovogodišnje i žetve u sledećoj godini budu povoljne.

Ukrajina: Suncokret na zalihama spasava proizvodnju ulja

Ukrajina je u sezoni 2016/17. godine proizvela 153,4 hiljade Mt suncokretovog ulja, što je za 51% manje u poređenju sa ukupnom proizvodnjom u sezoni 2015/16 kada je prerađeno 312,82 KMt ulja. Ipak, zahvaljujući prošlogodišnjim zalihama suncokreta, proizvodnja ulja do avgusta 2017. je bila više nego dvostruko veća u odnosu na prošlu godinu, jer je do istog meseca lane u toj zemlji proizvedeno 71,3 KMt suncokretovog ulja, izveštava UkrAgroConsult.

Bugarska: Cena suncokreta manja za 8 $/Mt

Otkupne cene suncokreta, na bugarskom tržištu, pre nedelju dana pale su za 8 dolara po megatoni, tako da sada iznose 328$/Mt. Na pad cene te uljarice najviše su uticali rezultati žetve, kao dominantni faktor pritiska na cene. Kada je reč o žetvi, u protekle dve sedmice ona je u Bugarskoj napredovala i u poređenju sa lanjskom sa polja je skinuto 5,4% više suncokreta s prinosom oko 0,4% većim nego u 2016. godini, ali treba reći i to da se izvoz ove uljarice odvija upola sporije nego prošle godine.

Jačaju tražnja i izvoz uljane repice u Bugarskoj

Cena uljane repice na bugarskom tržištu na kraju trgovanja iznosila je 406 $/Mt. Međutim, nije na odmet pomenuti da bugarsko tržište karakterišu postepeno jačanje tražnje i nešto ubrzaniji izvoz repice, jer je od početka sezone do sada u inostranstvo izvezeno oko 264 hiljada megatona, a od te količine 92% isporučeno je zemljama Evropske unije.

Rumunija: Pšenica i dalje glavni izvozni adut

Uvozni poljoprivredni proizvodi Rumunije u prvom polugodištu ove godine iznosili su oko 3,5 milijarde evra, što je za 17% više nego u istom periodu prošle godine. S druge strane, kako je saopštilo tamošnje Ministarstvo poljoprivrede, izvoz je bio za 4,5% veći u odnosu na analizirani period i iznosio je 2,4 milijarde evra. Prema statističkim podacima, pšenica je u Rumuniji i dalje glavni izvozni proizvod, a vrednost izvoza je polugodištu 2017. godine dostigla 2.194 Mt što izraženo u novcu iznosi 389 miliona evra.

Izvor: black sea grain

foto: pixabay

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*