Proizvodnja rakija je vekovna tradicija u porodici Ratka Aleksića iz Novog Slankamena. Danas je usavršena, zahvaljujući savetima profesora Ninoslava Nikićevića sa Poljoprivrednog fakulteta iz Zemuna.
„Slankamen je poznat voćarski kraj, gde se voće praktično baca. Želimo da očuvamo tradiciju, ne misleći na veliku proizvodnju, nego na vrhunske voće rakije, koje su već decenijama poznate“, kaže Aleksić.
Dunja najkvalitetnija
Redom, od nazad, nabraja: lozu, šljivu, jabuku, krušku i kajsiju. Na vrhu kvaliteta je dunja. Aleksić kaže da je najvažniji kvalitet voća i načinu na koji se priprema.
„Važna je higijena, odabir tehnološki zrelog voća i vrenje, koje je 80% posla. Nakon toga se rakija destiluje, a vrlo je važan i kazan koji treba da omogući i kvalitet i količinu“, objašnjava Ratko.
Kupuje voće, ne gaji
Kupuje voće, koje ujedno i bira. Šljivu nabavlja u Blacama i okolini Brusa. Kajsiju uzima u Grockoj. Jabuku, krušku i grožđe uzima iz svgh kraja. Kaže da je tako mnogo lakše, jer su dobavljači već naučili sta on traži.
Smatra da zakon ne odgovara malim proizvođačima, kao i da nije uveden red u registraciju površina pod voćem. Dodaje da smo zaboravili stare sorte, a da se ne radi ni na zaštiti geografskog porekla, pa su nas pretekli Slovenci i Česi.
Izvor: agroklub
foto: agroklub
Ostavite komentar