Povećana sredstva namenjena poljoprivrednicima za 500 miliona dinara

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede odlučilo je da za 500 miliona dinara poveća sredstva namenjena poljoprivrednicima koji se javljaju na poziv raspisan u aprilu, a odnosi se na investicije i troškove unapređenja konkurentnosti primarne biljne proizvodnje u oblasti proizvodnje voća, povrća, grožđa i cveća.

Na sajtu Uprave za agrarna plaćanja danas je objavljeno da je odluka o povećanju bespovratnih sredstava doneta zbog velike zainteresovanosti poljoprivednika i da je na poziv stiglo 2.318 prijava.

Prvobitno je za ovu namenu bilo opredeljeno 700 miliona dinara a najnovijim povećanjem ukupna sredstva će iznositi 1,2 milijarde dinara.

Osim što je povećalo iznos sredstava, Ministarstvo poljoprivrede je odlučilo da zbog promena cena u industriji poljoprivrednih mašina, podnosioci prijava na ovaj poziv, mogu promeniti iznos traženih sredstava za investicije.

Iznos se može uvećati ili smanjiti za 10 odsto i to tako da bruto iznos investicije ne bude manji od 20.000 evra, odnosno veći od 50.000 evra.

Projekat konkurentne poljoprivrede u Srbiji je zajednička inicijativa Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Svetske banke, koji uvode nov model finansiranja, poznat pod nazivom „50:40:10“ kako bi se ojačali mikro, mali i srednji poljoprivredni proizvođači i preduzeća i unapredila poljoprivredna proizvodnja i konkurentnost.

Ukupna vrednost investicija u individualnom poslovnom planu iznosi od 20.000 do 50.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, a minimalni iznos bespovratnih sredstava od 10.000 do 25.000 evra.

Izvor: Tanjug

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*