Otvoren Novosadski džez festival u Pozorištu mladih

Jubilarni 25. Novosadski jazz festival otvoren je 15. novembra na Velikoj sceni Pozorišta mladih. Ove godine ulogu domaćina festivala imala je Ksenija Jovanović, koja je pozdravila mnogobrojnu publiku i najavila četiri koncertne večeri. U prepunoj Velikoj sali nastupili su Keni Garet i Alfredo Rodrigez Trio.

Festival je otvorio član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić. – Novosadski džez festival ne pravda svoj ugled samo tradicijom dugom 25 godina, nego i stalnim kvalitetom i svakako je prerastao u instituciju i brend grada, na koji smo ponosni. Ulazeći u dijalog sa okruženjem pri osvajanju novih žanrovskih prostora, džez je kao nesputanost, kreativnost i razigranost umetničkog izraza u Novom Sadu, uticao svojim postojanjem na njegovu kulturnu matricu, mnogo duže od tih 25 godina. Za prethodne 24 godine, na njemu je učestvovalo preko hiljadu izvođača i dvestopedeset bendova i to samo u glavnom koncertnom programu. I ove godine, na Novosadski džez festival u naš grad pristižu vrsni džez muzičari iz zemlje i sveta. Oni nam na uvek poseban način ispričaju svoju autentičnu priču, koja kroz jedinstveni senzibilitet postaje deo novog, zajedničkog uskustva publike i muzičara na sceni. Čestitam vam prvih 25 godina, i nadam se da će iz godine u godinu neka nova publika pronalaziti put do ovog žanra muzike i da će Festival rasti – rekao je Dalibor Rožić.

Ovogodišnji džez festival predstavio je paletu isprepletanih muzičkih žanrova baziranih na džez muzici i neke od najpopularnijih sastava i svetski proslavljene muzičare regionalne džez scene. Moderan, klasičan, nesvakidašnji i kvalitetan džez na Veliku scenu Pozorišta mladih doneli su muzičari iz Srbije, SAD, Kube, Italije, Hrvatske, Rusije, Mađarske,…

Tokom festivalskih dana ljubitelji džeza su mogli da uživaju u osam koncerata najzvučnijih muzičkih imena među kojima su i kubanski pijanista Alfredo Rodrigez, ZZ Quartet, Drumbooty, sekstet ruskog džez trubača Aleksa Sipiagina i mnogi drugi.

Prvo festivalsko veče otvorio je genijalni Keni Garet koncertom koji je nazvao po svom novom autorskom albumu „Sounds From The Ancestors”. Veliko ime aktuelne svetske džez scene, čiju su karijeru obeležili vrhunski koncerti, kao i saradnje sa legendama poput Majlsa Dejvisa, Čika Korije, Herbija Henkoka i drugih.

Drugog festivalskog dana, 16. novembra, publika je mogla da uživa u koncertima ZZ kvarteta i Drumbooty. ZZ kvartet predstavlja moderan sastav koji predvode hrvatski gitarista sa roterdamskom adresom Ratko Zjača i italijanski akordeonista Simone Zaćini. Kako sami za sebe kažu, kvartet su koji promoviše „muzički teatar”, jer ne žele da ih bilo koji pravac ili stil ograničavaju.

U petak, 17. novembra publiku su dočekala dva uzbudljiva koncerta. Prvi  se publici predstavio Aleks Šipiagin i V. Kostandinović , a zatim Ferenc Nemet Trio.

Poslednjeg festivalskog dana (18. 11. 2023) publika je imala priliku da uživa u izvođenju Novosadskog Big Benda pod upravom Fedora Vrtačnika, s vokalnom solistkinjom Bojanom Stamenov,  a finale 25. Novosadskog jazz festivala bilo je rezervisano za trio višestruko nagrađivanog pijaniste i kompozitora Matije Dedića.

 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Izvor: Agrovesti

 

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*