Obezbeđeno đubrivo za predstojeću setvu

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da je obezbeđeno đubrivo za predstojeću setvu, da će u naredne tri nedelje biti dodatnih količina, kao i da će Srbija ukupno imati 400.000 tona veštačkog đubriva.

Uree će biti dovoljno i potpuno u skladu sa potrebama Srbije za predstojeću setvu, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Nedimović je rekao i da su količine kompleksnih đubriva – NPK takođe apsolutno zadovoljene, te da poljoprivrednici u tom smislu nemaju razloga za zabrinutost.

Uprkos velikim problemima kako u transportu, tako i samoj proizvodnji đubriva na međunarodnom tržištu, Srbija je uspela da obezbedi potrebne količine, za razliku da mnogih zemalja, posebno onih u okruženju koje ni nemaju đubriva.

Povodom skoka cena u ratarskoj proizvodnji, ministar Nedimović je najavio i dve konkretne mere podrške.

Prva mera se odnosi na beskamatne kredite kod poslovnih banaka za poljoprivrednike, sa rokom otplate do tri godine i mogućim grejs periodom (počekom) do godinu dana, dok se druga mera odnosi na ukidanje carina od 10 odsto za nabavku đubriva sa tržišta trećih zemalja (zemlje sa kojima Srbija nema Sporazume o slobodnoj trgovini, poput onih koje ima sa EU i Ruskom Federacijom).

Iako je cena inputa skočila i do 50 odsto, ministar je istakao da je važna činjenica i da je konačna cena proizvoda, poput pšenice, poskupela do 90 odsto, što apsolutno ostavlja značajan prostor za zaradu poljoprivrednika.

Pored toga najavljena je i vanredna kontrola uvezenog đubriva i njegovog kvaliteta, kako se u ovoj situaciji ne bi došlo do bilo kakave vrste zloupotreba i nanošenja štete poljoprivrednicima.

U svakom slučaju, prema rečima Nedimovića, u narednih mesec dana se očekuje stabilizacija tržišta i snižavanje cena đubriva.

Kaže i da će se i ova sezona završiti dobro, ali i značajno bolje nego u drugim zemljama.

Izvor: Tanjug

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*