NOVE MERE U OKVIRU IPARAD III PROGRAMA

 

Mera 4 namenjena poljoprivrednim gazdinstvima, što znači i fizičkim i pravnim licima i preduzetnicima koji će se pridržavati agro-ekološkim klimatskim obavezama

Da bi se poljoprivredna gazdinstva osnažila za lakše prilagođavanje klimatskim promenama, kao i za podizanje svesti poljoprivrednika o značaju zaštite životne sredine, osmišljena je Mera 4 u okviru IPARD III programa za period od 2021-2027. godine.

Korisnici Mere 4 mogu biti sva poljoprivredna gazdinstva, što znači i fizička i pravna lica, ujedno i preduzetnici, koji su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava i koji se dobrovoljno obavežu da se u periodu od najmanje pet godina pridržavaju agro-ekoloških klimatskih obaveza, objašnjava Mirjana Petrović, savetodavac PSSS.

Potrebno je, ističe Petrović, ispuniti opšte i specifične uslove prihvatljivosti propisane u okviru jedne od četiri operacije:

Operacija 1 – Plodored na obradim površinama;
Operacija 2 – Zatravljivanje međurednog prostora u višegodišnjim zasadima;
Operacija 3 – Uspostavljanje i održavanje polinatorskih traka;
Operacija 4 – Održivo upravljanje livadama i pašnjacima.
Minimalne površine poljoprivrednog zemljišta za sprovođenje Mere 4 su 1 ha obradivih površina, 0,5 ha voćnjaka, 0,3 ha vinograda ili 1 ha livada i pašnjaka. Mineralna đubriva se se ne mogu koristiti.

Tokom sprovođenja agro-ekološko-klimatskih aktivnosti i obaveza, kao nadoknada za nastale troškove i izgubljeni prihod, obezbeđena je novčana podrška u vidu godišnjeg plaćanja po hektaru površine na kojoj se sprovode operacije. U okviru godišnjih plaćanja uključeni su i transakcioni troškovi koji obuhvataju usluge ovlašćenih savetodavaca za izradu plana upravljanja gazdinstvom i troškove pružanja savetodavnih usluga radi efikasnijeg sprovođenja mera, dodaje savetodavac Petrović (PSSS) i navodi iznose novčane podrške.

Mera 4 i nivoi podrške
Za sprovođenje operacije 1 predviđena je novčana podrška u iznosu od 436,16 EUR /ha godišnje.
Za sprovođenje operacije 2 predviđena je novčana podrška u iznosu od 332,40 EUR /ha godišnje.
Za sprovođenje operacije 3 je za obradivo zemljište 264,65 EUR /ha godišnje, a za višegodišnje zasade 333,77 EUR /ha godišnje.
Za sprovođenje operacije 4 novčana podrška iznosi od 312,43 EUR/ha godišnje.

Izvor: Poljosfera

 

 

 

 

 

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*