Naša vina imaju kupce u najmnogoljudnijoj zemlji na svetu

Domaći vinari već prodaju vina u Kini pa bi najava potpisivanja sporazuma o slobodnoj trgovini između naše zemlje i Narodne Republike Kine značila samo povoljnije uslove u spoljnotrgovinskoj razmeni jer sada naši vinari na izvoz plaćaju carinu od 30 odsto, uz koju treba dodati i visoke troškove za transport.

Tačan broj vinara izvoznika u Kinu u Savezu vinara i vinogradara Srbije nemaju, osim što znaju da naša vina imaju kupce u najmnogoljudnijoj zemlji na svetu. –To je poslovna tajna svakog privrednika i Savez vinara i vinogradara Srbije ne može da utiče na članove da izađu sa podacima o obimu trgovine sa Kinom – kaže predsednik Saveza vinara Srbije Stevan Rajta.

On navodi da domaća proizvodnja vina godišnje iznosi između 15 i 16 miliona boca vina, od kojih je visokokvalitetnih od 2,5 do 2,7 miliona boca, a da od te količine na strana tržišta svaka vinarija izveze oko 30 odsto. – U koje zemlje tačno prodaju, osim domaćeg tržišta, vinari čuvaju kao poslovnu tajnu.

Iz Privredna komora Srbije (PKS), gde se beleži  da je iz Srbije tokom 2021. godine izvezeno vina u količini od 10,390.6 tona u vrednosti od 16,8 miliona evra i da je od tih količina u Kinu prodato 302,1 tona u vrednosti od 1,1 milion evra.

– Uzimajući u obzir da je srpsko vinogradarstvo i vinarstvo jedna od najbržih rastućih grana privrede, a da je Kina četvrti uvoznik vina u svetu, domaće vinarije imaju prostora da dodatno poboljšaju promociju na tom tržištu. Na predhodnim međunarodnim sajmovima u Šangaju, domaći proizvođači vina imali su zapažene nastupe koji su doveli do potpisivanja niza sporazuma sa kineskim partnerima – naveli su u PKS.

Kada se potpiše sporazum o slobodnoj trgovini, koji podrazumeva prodaju vina bez carine, dobit će prvo imati vinarije ,koje već rade na kineskom tršištu, a među njima je vinarije iz Banoštora „Fruškogorski vinogradi“.

Na kineskom tržištu su od 2016. godine i zadovoljni su dosadašnjom saradnjom sa distributerom koji vina na kinske tržište plasira i iz Australije i Španije. – U početku smo prodavali samo crvena visokokvalitetna vina, a kasnije i bela i roze, koja kupiju u Kini onlajn ugostitelji za restorane i hotele – kazala je iz vinariji „Fruškogorski vinogradi” Mirjana Đurić. Ukidanje carine, podvukla je, znatno će umanjiti troškove i povećati obim izvoza jer za to postoji mogućnosti.

Iz vinarije „Kiš“ u Sremskim Karlovcima navode da je pre izbijanja pandemije kovid-19 bio postignut dogovor da naše kompanije izvoze u Kinu „Karlovački bermet“, koji nosi oznaku geografskog porekla. – Sve je bilo dogovoreno između vinara i tih kompanija, ali je posao zaustavila korona – kazao je Siniša Popov iz vinarije“Kiš“. Od izvoza, smatra Popov, kada se carine ukinu, koristi će imati najviše industrijski proizvođači vina jer će moći znato više da izvezu u odnosu na mikro, male, srednje i velike vinarije.

– Bili bi zadovoljni kada bi mogli godišnje da prodamo više desetina hiljada boca vina, ali prvo treba da čujemo cenu, koliko Kinezi plaćaju flašu našeg vina – kazao je Popov, smatrajući da bi domaća “premium vina” mogla da nađu kupce u najvećoj ekonomiji sveta.

Slobodna trgovina uvećava izvoz i širi vinograde
Predsednik Saveza vinara i vinogradara Srbije Stevan Rajta kaže da će već sada, pre nego što se sporazum potpiše, morati formirati tim za pregovore sa Kinezima, kako bi se uskladili propisi, ali i čulo kakav proizvod traži zahtevno i ogromno kinesko tržište jer se tamo već prodaju najbolja vina velikih svetskih proizvođača.

– Predstoji nam veliki posao da bi ovdašnji vinari mogli biti izvoznici, a kada izvoz krene, domaća vinarska industrija biće u velikom zamahu. Vinari će dobiti elan da uvećavaju proizvodnju, šire vinograde, ulažu u opremu i kvalitet – naveo je Rajta, ali i skrenuo pažnju na to da se ne misli da je razvoj vinogradarstva i vinarstva moguć preko noći jer da bi se stiglo do dobrog vinograda i vina, treba dosta godina i truda.

Izvor: Dnevnik.rs

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*