Mladi u vojvođanskim selima dobili sto miliona

U Vladi Vojvodine uručeni ugovori po konkursu namenjenom za podršku mladima u ruralnim područjima na teritoriji APV u 2017. godini.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević uručio je danas 94 ugovora korisnicima, koji su ostvarili ovo pravo na osnovu konkursa namenjenog za podršku mladima u ruralnim područjima na teritoriji AP Vojvodine u 2017. godini.

Radojević je istakao da je reč o novoj investiciji u poljoprivredi, za koju je resorni sekretarijat izdvojio 100 miliona dinara, a čija ukupna vrednost iznosi oko 165 miliona dinara, saopštila je Pokrajinska vlada.

„Ovo je mera agrarne politike koja se po prvi put sprovodi, i kojom konkretno stimulišemo mlađe poljoprivredne proizvođače do 40 godina. To je bio cilj ovog konkursa i predstavlja podsticaj Pokrajinske vlade, kako bi se doprinelo ostanku mladih na selu i demografskoj obnovi sela u Vojvodini“, istakao je Radojević. On je dodao da je, istovremeno, omogućeno da 35 novih poljoprivrednika, a koji to do sada nisu bili u prilici da učine, prilikom potpisivanja ovih ugovara i registruju svoje gazdinstvo i zasnuju svoju poljoprivrednu proizvodnju.

Pokrajinski sekretarijat je ovom konkursnom linijom podržao dalje unapređivanje i razvoj primarne biljne i stočarske poljoprivredne proizvodnje, ali isto tako, prema rečima mr Radojevića, i preradu mesa, mleka, voća, povrća i grožđa. Sekretarijat će 75 odsto ovih sredstava avansno isplatiti mladim poljoprivrednicima, a 25 odsto nakon realizacije investicije. Minimalan iznos koji je dodeljivan je do 500 hiljada dinara, a maksimalan koji je neki poljoprivredni proizvođač mogao ostvariti putem ovog konkursa 1,2 miliona dinara.

Najveće interesovanje vladalo za dalji razvoj i unapređivanje biljne proizvodnje, i prema rečima mr Radojevića, u ovu oblast ukupna investicija iznosi blizu 115 miliona dinara i potpisanih 63 ugovora. U oblasti unapređivanja razvoja stočarstva, danas je potpisano 28 ugovora vrednosti 44,5 miliona dinara, dok su u ostalim oblastima potpisana tri ugovora u vrednosti 4,5 miliona dinara.

Resorni sekretar je izneo interesantan podatak da od 94 potpisnika današnjih ugovora, 44 su žene i isto toliko njih su mlađi od 25 godina, kao i da čak 24 lica poseduje visoku stručnu spremu.

Radojević je pozvao vojvođanske poljoprivrednike da se i dalje prijavljuju na aktuelne konkurse, istakavši da će, s obzirom na interesovanje, ova mera mora biti prioritetna i u 2018. godini.

Povodom preduzimanja mera na planu ublažavanja posledica od suše u našoj pokrajini, mr Radojević je najavio da će uskoro sa resornim Ministarstvom, a nakon potpunih informacija sa terena, posle žetve, javnosti biti predstavaljen predlog mera za ublažavanje posledica suše.

 

Izvor: agrosmart

foto: pixabay

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*