Korov može biti i koristan

Većina nas tokom pripreme bašte za zimu čupa korove, za koje verujemo da će nići tokom proleća. Međutim, korov kao što je loboda, štaveljmaslačakkopriva ili tušt, dobro će doći kada još nema drugog bilja u bašti.

Od njih možete napraviti salatu punu vitamina, a lobodu i štavelj kuvati i kao spanać. Dakle, nemojte ih potpuno iskoreniti. Lako ćete ih iščupati na proleće, kada vam budu smetali. I usput pojesti.

Hrana za ptice zimi

Postoji još jedan razlog zbog kojeg ne bi trebalo da potpuno počupati sav korov iz bašte, a to su – ptice.

Koliko puta ste ih hranili zimi, dajući im semenke u kućice ili praveći hranilicu? To je zaista plemenito. Međutim, ako im u svojoj bašti ostavite koji grm lobode, štavelja, suncokreta i sličnog bilja iz kojega oni mogu da iskoristiti seme, učinili ste im veliku uslugu. A oni su vas rešili širenja semena.

Ptice će vam se zbog ovoga itekako odužiti i to sledeće godine, kada vam baštu napadnu razne štetočine – crvi, insekti i gusenice. Znate li da jedna senica tokom jednog leta ulovi do 30 kg gusenica?

Rahli zemlju i hrani gliste

Još je jedan razlog zbog kog bi trebalo da ostavite nešto korova. A to je njegovo korenje. Ono prirodno rahli zemlju, a zajedno s njim u dubinu prodiru i vazduh voda. Kad koren uvene i odumre, uz njega se razmnožavaju mikroorganizmi, zemljište se omekšava i obogaćuje humusom.

U humusu se pojavljuju kišne gliste, koje takođe rahle zemlju. Zato, i ako budete čupali nešto korova iz svoje bašte, ostavite ga na površini zemlje, tamo gde ste ga iščupali. Mikroorganizmi i gliste će već počistiti.

Izvor: agroklub

foto: pixabay

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*