Kompostiranje – od nepoželjnog otpada do korisnog proizvoda

Bio razgradivi otpad predstavlja vrlo važan prirodni resurs koji uglavnom završi deponovan na otpadu i tako šteti prirodnoj sredini. Deponuje se bez pretnodne obrade odnosno tretmana i tako šteti kvalitetu vazduha stvarajući efekat staklene bašte. Ovaj otpad čine ostaci hrane i vrtni otpad koji adekvatnim tretmanom može postati vrlo kvalitetan biokompost.

Kompostiranje predstavlja proces prirodne razgradnje svih materija iz bio razgradivog otpada usled čega nastaju humusne supstance kao prirodni dodaci zemljištu. Kompost je vrsta prirodnog djubriva koji pomaže obnavljanju plodnog tla, zadržava vlagu i hrani biljke i lakši je za rukovanje od komercijalnih djubriva i hemijskih supstanci.

Kompostiranje i upravljanje bio otpadom bila je i tema konferencije pod nazivom „Preusmeravanje bio otpada sa deponija, mala i velika postrojenja za tretman“, koja je održana 14. septembra u Novom Sadu, u sali Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine. Konferenciji su prisustvovali predstavnici Ministarstva za zaštitu životne sredine Republike Srbije, lokalnih samouprava, Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada kao i predstavnici zemalja iz regiona i sveta koji su kroz prezentacije ukazali na značaj upravljanja bio otpadom.

Foto:  Agro vesti

Na Konferenciji je bio  predstavljen i projekat „Kompostiranje zelenog otpada i proizvodnja komposta“, koji je Grad Novi Sad realizovao uz pomoć US EPA i GIZ-a, a obilazak kompostilišta je bio upriličen tokom same Konferencije, kao primer dobre prakse za unapređenje sistema upravljanja otpadom.

Na konferenciji je naglašeno da su Pokrajinska vlada i Pokrajinski sekretarijat naročito posvećeni aktivnostima u pružanju prodršle lokalnim samoupravama za uspostavljanje dobra prakse kako upravljanja otpadom tako i svim aktivnostima usmerenim na zaštitu životne sredine.

Kompostilište u Novom Sadu, u okviru JKP „Gradsko zelenilo“,  obišli su članica gradskog veća za imovinu  i imovinsko pravne poslove, zaštitu životne sredine, održivi razvoj i energetsku efikasnost  Mira Radenović, zajedno sa projekt menadžerom za međunarodnu saradnju Agencije za zaštitu životne sredine Sjedinjenih Američkih Država Nikolasom Elgerom i direktorom Centra izvrsnosti za cirkularnu ekonomiju i klimatske promene prof. dr.  Goranom Vujićem.

Foto: Agro vesti

Prilikom obilaska Mira Radenović je gostima predstavila projekat kompostiranja koji je Novi Sad realizovao  i izjavila  da se jedan deo zlenog otpada pretvara u proizvod koji se dalje koristi za ozelenjavanje i sadnju na teritoriji Novog Sada.Mira Radenović je istakla i da se nada pokretanju porizvodnje u mnogo većoj meri koja bi omogućila plasman komposta i na tržište.

Nikolas Elger zahvalio se Miri Radenović  na obilasku kompostilišta  i pohvalio Novi Sad kao  dobar primer primene cirkularne ekonomije  uz pozitivan uticaj na zaštitu životne sredine.

Foto:  Agro vesti

Mira Radenović je istakla i da se nada pokretanju porizvodnje u mnogo većoj meri koja bi omogućila plasman komposta i na tržište komercijalnog proizvoda prirodnog porekla.

Кompostilište Javnog komunalnog preduzeća “Gradsko zelenilo” u Novom Sadu predstavlja najsavremeniji pogon te vrste u Srbiji. Ono godišnje preradi oko 970 tona lišća, trave i granja. Ovo je prvo postrojenje takvog tipa u našoj zemlji, zahvaljujući kome sva trava koja se pokosi, lišće, baštenski otpad, ne završe na deponiji kao smeće.

Foto: Agro vesti

 

Ovaj sadržaj je deo medijskog projekta koji je podržao Grad Novi Sad.  Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Izvor: Agro vesti

 

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*