Koliko nas košta tegla ajvara

Jedna od prvih asocijacija na početak jeseni je svakako priprema omiljenog srpskog namaza od paprike – ajvara. Savremeni način života uticao je da sve veći broj domaćica ovaj namaz kupuje. Probali smo da izračunamo koliko nas košta tegla ajvara kada je sami proizvedemo i da li se isplati njegova priprema.

Postoje brojni recepti, koji se uglavnom dele na one u kojima se paprika bari ili peče. Postoje stavovi da je jedini pravi ajvar onaj od pečene paprike, dok je od barene ekonomičniji, odnosno dobije se više ajvara. Na osnovu provereno dobrog recepta za ajvar od barene paprike sa plavim patlidžanom, sastavili smo kalkulaciju njegove cene koštanja.

Recept za ajvar od barene paprike

Potrebni sastojci su:

  • 30 kg crvene paprike
  • 10 komada (oko 7 kg) plavog patlidžana
  • 3 l ulja
  • 900 ml belog sirćeta
  • 18 kašika šećera
  • 10 zrna bibera

Barenje paprike vrši se u tri ture po 10 kg, gde se u 3 l vode stavlja 6 kašika ulja, 6 kašika soli i isto toliko šećera, kao i 300ml sirćeta. Za barenje ove količine paprika, dovoljna je navedena količina vode i sastojaka. Za barenje nove ture priprema se nova smesa za barenje.

Kada se celokupna količina paprike obari, potrebno je da se sačeka da se ocedi. Kada se paprika ocedi, vrši se njeno mlevenje, za koje se obično koristi mašina za meso. Izmlevena paprika se prži i neprekidno meša, uz dodavanje ulja dok smesa ne postane vazdušasta. Prženje traje oko četiri sata.

Topao ajvar se stavlja u zagrejane tegle, koje se pune do vrha, koje se nakon zatvaranja prevrću naopako dok se ne ohlade. Od 30 kg paprike po ovom receptu dobija se 15 tegli od 750 ml.

Kalkulacija troškova proizvodnje

Crvena paprika – 50-60 din/kg * 30 kg = 1.800 din
Ulje – oko 140 din/l * 3 l = 520 din
Sirće – oko 80 din/l = 80 din
Šećer – oko 85 din/kg = (cena za ½ kg) 40 din
Biber – 10 din/kesica = 10 din
Plavi patlidžan – 60din/kg * 7kg = 420 din
Drva (ako ih koristite) 300 din
Ukupni troškovi: 3.170 dinara

* Napomena: Sve cene su trenutno aktuelne na kraljevačkoj pijaci!

Kao što smo pomenuli, od ove količine sastojaka dobijeno je 15 tegli ajvara od 750ml. Do cene koštanja jedne tegle dolazimo na sledeći način:

  • 3.170din/15kom= 211,33 dinara po teglici

Ukoliko nemate ambalažu od prethodne godine, dodaćemo još troškove tegli:

  • 211,33din + 25din = 236,33din

Ajvar od cepkane pečene paprike

Za pripremu ajvara na ovaj način potrebno je 7 kg crvene paprike, koja se nakon pečenja očisti. Zatim se iseče na kockice. Potrebno 400 ml ulja zagrejati u šerpi i dodati papriku. Dok se paprika prži, dodaje se oko 300 ml sirćeta i soli po ukusu (dovoljno je oko pola čaše od jogurta). Kada provri, kuva se oko 20-30 minuta. Nakon toga se stavi u vruće tegle. Od date količine sastojaka dobija se oko 3-4 tegle paprike.

Izvor: agroklub

foto: pixabay

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*