Katastrofalan rod u srednjem Banatu

Ništa dobro ovih dana na njivama u srednjem Banatu –žetva suncokreta je uranila kao nikada, a rod koji se skida je katastrofalno loš, pokazuju prvi rezultati.

 

– Suncokret se skida s njiva već pet dana, uglavnom s njiva lošijeg kvaliteta zemljišta i na kojima nisu primenjene agrotehničke mere ili su primenjene nedovoljno – kaže direktor Zemljoradničke zadruge „Mlaca“ u Elemiru Petar Mihajlov. – Ima parcela gde roda praktično nema, s nekih njiva skida se 250 ili 300 kilograma po jutru, do nekih 1,2 tone. Uz to, seme je sitno, učmalo pa i šuplje, izuzetno slabog kvaliteta, a primesa ima i do 15 odsto.

To će se katastrofalno odraziti na poslovanje mnogih poljoprivrednika, napominje Mihajlov, jer je seme bilo skupo, kao i zaštita, pa mnogi neće moći da pokriju ni najosnovinije troškove.

– Neka uteha jedino može biti da nam bude ponuđena bolja cena, a priča se o nekih 30 dinara po kilogramu – veli Mihajlov.

Još više zabrinjava činjenica da je kukuruz u gorem stanju od suncokreta i da će smanjeni rod te biljne kulture imati teške posledice i po ratare, a dugoročno i po stočare.

– Lično, morao sam da istarupam 35 jutara kukuruza. Sve je to posledica katastrofalne suše jer bilo je njiva na kojima mesecima nije pala kap kiše – ističe Mihajlov.

 

Ž. B.

 

Izvor: dnevnik.rs

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*