JAVNI POZIV: Prijave za SUPERKLASTERE i u poljoprivredi

Projekat Srbija Inovira, koji realizuje ICT Hub uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), objavio je javni poziv zainteresovanim konzorcijumima (kompanijama, startapovima i naučnim institucijama) u okviru projekta stvaranja prvog superklastera u Srbiji.

Superklasteri predstavljaju modele zajedničkog rada i razvoja gde različiti subjekti sarađuju na inovativnim projektima.

U istraživanju urađenom u prethodnoj godini utvrđeno je deset oblasti sa potencijalima u pogledu tehnoloških inovacija, a zatim je izbor sužen na četiri oblasti: visoka tehnologija u poljoprivredi i industriji hrane, gejming okruženje i virtuelna realnost, web3 i blokčejn tehnologije, kao i napredna rešenja u medicinskoj tehnologiji i biotehnologiji.

Zainteresovane kompanije, startapovi i naučne institucije imaju priliku da se udruže i do kraja februara sledeće godine konkurišu za prvi pilot Superklaster projekat u Srbiji, saopštili su danas organizatori.

“Istraživanje nam je dalo mogućnost da utvrdimo najperspektivnije domene, a iskustva iz sveta nam sugerišu da rezultate treba testirati i u praksi, odnosno u realnom okruženju. Naš sledeći zadatak je formiranje pilot superklastera za svaki domen, kako bi se testirao njegov pravi potencijal. Stoga pozivamo sve zainteresovane konzorcijume iz ovih oblasti, koji imaju sjajne ideje i žele da rade na formiranju srpskog inovacionog superklastera, da se prijave i testiraju stvarne potencijale svojih planova i timova. Mi ćemo ih podržati u realizaciji aktivnosti, unapređenju kapaciteta, angažovanju eksperata iz različitih oblasti, pristupu različitim izvorima finansiranja za inovativne projekte i u marketingu“, rekla je Aleksandra Popović.

Suosnivačica i programska direktorka Centra za istraživanje javnih politika Branka Anđelković navela je da je u okviru projekta sprovedeno devetomesečno istraživanje, kroz koje su identifikovani domeni koji u kombinaciji sa visokim tehnologijama imaju najveći potencijal za rast i izvor su konkurentske prednosti u Srbiji.

U izboru smo se vodili, kazala je Anđelković, parametrima koji dokazuju ekonomski, tehnološki i naučni potencijal za kreiranje novih rešenja.

Takođe, dodala je da je s druge strane, analiziran je „efekat prelivanja“ – pozitivne eksterne efekte koje rešenja mogu da imaju na privredu i društvo. „Pored detaljnog pregleda naših strateških dokumenata, uvida u globalnu perspektivu tehnologija budućnosti i statističkih analiza, sproveli smo i intervjue sa više od 130 ključnih ljudi za inovacije u Srbiji, anketirali relevantne aktere u inovacionom ekosistemu i testirali rezultate kroz tri fokus grupe,“ rekla je Anđelković.

Očekuje se da četiri pilot superklastera započnu sa radom u proleće 2022. godine. Na osnovu rezultata, biće odabran onaj sa najvećim pojedinačnim potencijalom, koji će tokom 2023. godine postati prvi srpski superklaster. Pobednički superklaster će dobiti značajnu pomoć za što bolje pozicioniranje na tržištu, a konačni cilj je da 2025. godine postane samoodrživ u celosti.

Izvor: Agro vesti

 

Ovaj sadržaj je deo medijskog projekta koji je podržao Grad Novi Sad. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*