Izvršena uplata podsticaja za biljnu proizvodnju

Juče je za 46.120 poljoprivredna gazdinstva izvršena uplata podsticaja za biljnu proizvodnju od 8.000 po hektaru, a narednih dana sredstva će se uplatiti za oko 314.000 gazdinstava koja su ostvarila to pravo, izjavio je u razgovoru sa poljoprivrednicima u Kanjiži i Padeju ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Branislav Nedimović.

– Subvencije za biljnu proizvodnju po hektaru su uvećane sto posto, što je posledica kompletnih izazova koje imamo u energetskom sektoru. Isplaćena je prva grupa gazdinstava, a ostalo će biti izmireno poljoprivrednim gazdinstvima u narednih šest-sedam dana, što će im biti dragocena podrška za prolećnu setvu. Veliki izazovi su pred nama, državatreba da obezebdi sredstva za regresirano gorivo za poljoprivrednike po 179 dinara po litri. U ovom trenutku zabranili smo izvoz žitarica, kako bismo napravili kompletne bilanse, obezbedilio naše stanovništvo i upravljali čitavim procesom. U ponedeljak i utorak su bili toliki zahtevi za izvozom da je pretila opasnost da u roku od nekoliko dana ostanemo bez svega. To država ne može da dozvoli jer treba prvo da obezebdi stanovništvo – izjavio je ministar Nedimović, koji je napomenuo da su za sve subvencije za 2021. godinu doneta rešenja te da će isplata biti narednih dana, za šta ima dovoljno novca u državnoj kasi.

On je dodao da je pred poljoprivrednicima najveća obaveza prolećna setva, za koju je država obezbedila regresirano gorivo, za traktore i druge poljoprivredne mašine dok traje setva, a da će se posle razmotriti šta dalje jer se prilike menjaju iz dana u dan.

– Nemojte zaboraviti pošto je gorivo danas u Mađarskoj i Bosni i Hercegovini, gde gorivo nikad nije bilo skuplje nego u Srbiji – ukazao je ministar Nedimović.

Ministar Nedimović i pokrajinski sekretar za poljoprivredu Čedomir Božić su u Kanjiži obišli rasadničarsku proizvodnju sadnica voća “Purgel” DOO, a u Padeju gazdinstvo Andeja Trenke, koje se bavi stočarstvom i ratarstvom. Pokrajinski sekretar Čedomir Božić naglašava da je odlična saradnja sa resornim ministarstvom, te da je zajednički obiđeno 60 sela i gazdinstava. Božić je ukazao da gazdinstvo Andreja Trenke iz Padeja prati sve konkurse Pokrajinskog sekretarijata i Ministarstva poljoprivrede, koristi maksimalno sve podsticaje, te da je prošle godine ostvarilo podsticaje za mlade i za opremanje stočarske farme, da su ove godine konkurisali za nabavku mehanizacije.

– Pružamo podršku mladim ljudima koji žele da se bave poljoprivredom, a uverili smo se da se gazdinstvo Trenka bavi stočartstvom i ratarstvom. Ovakva domaćinstva i sva druga treba pomoći. Svi raspisani konkursi za podsticaje su završeni i obrađujemo veliki broj podnetih prijave pa ćemo uskoro objaviti i rezultate. Pokrjainski budžet podsticaje je u ovoj godini veći za 20 posto, a samo za navodnjavanje izdvojeno je 370 miliona dinara, a znatna sredstva su namenjena za obnovu mehanizacije i unapređenje poljoprivrednih gazdinstava u Vojvodini, za šta je namenjeno 242 miliona dinara. Za podsticaj mladima je predviđeno 200 miliona dinara i milion i po dinara za mladog čoveka koji započinje delatnost u poljoprivredi je znatna podrška sa sufinansiranjem do 90 posto troškova projekta – rekao je Božić.

Zamenik predsednika Opštine Kanjiža Nebojša Rakić predočio je da je iz opštinske kase za ovu godinu izdvojeno 22 miliona dinara kako bi se pomoglo poljoprivredi, pri čemu jedan deo ide na uređenje atarskih puteva i kanala za odvonjavanje i navodnjavanje, izdvaja se i za protivgradnu zaštitu, a više od sedam miliona se po raznim osnovama sufinansiraju poljoprivredna gazdinstva.

Izvor: Dnevnik.rs

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*