Izvoz naših proizvoda u Indiju, Kinu i Egipat

Na Svetskoj izložbi Ekspo Dubai, u okviru tematske nedelje posvećnoj poljoprivredi i prehrani, razgovaraće se i o sklapanju velikih poslova za izvoz naših proizvoda u Indiju, Kinu i Egipat, rekao je Goran Đaković iz Ministarstva poljoprivrede.

On je, povodom dolaska najbrojnije privredne delegacije Srbije iz tog sektora na Ekspo izložbu u Dubaiju, rekao da je to i logično, s obzirom da je izvoz srpske poljoprivrede u 2021. bio vredan čak pet milijardi dolara.

Na pitanje da li očekuje sklapanje kapitalnih poslova na Ekspo izložbi, kaže da je to moguće, jer su u toku razgovori sa velikom kompanijom iz Indije koja bi trebalo da dođe na naase tržiste, kao i partnerima iz Kine kada je reč o srpskom kukuruzu.

Treba Kinezi da rade preradu više od pola miliona tona kukurza i to će biti investicija koja je vrednija od 250 miliona evra, a zaposliće i više od 1.000 radnika. To je zaista ozbljna kompanija sa kojom razgovaramo. Nadamo se da bi ta investicija trebalo da se desi ove godine, odnosno da započne konkretan posao na realizaciji, rekao je Đaković.

Dodaje da su u toku neki dogovori na tehničkom nivou koji će razrešiti sve dileme oko tog posla.

Kada je reč o Indiji, tu postoje pregovori o izvozu našeg voća, rekao je on i naveo da bi i Egipćani trebalo da dođu na naše tržište i da su zainteresovani i za srpsko žito i voće.

Tema je žito, a nadam se da ćemo uskoro da izvozimo i jabuke u Egipat i da će već od naredne sezone to tržište biti dostupno poljoprivrednicima iz Srbije. Mi smo već ugovorili sastanke delegacije Ministarstva poljoprivrede na Ekspu, kazao je Đaković i dodao da treba da se postigne dogovor i oko sertifikacije i nekih administrativnih procedura.

Izvor: Tanjug

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*