IPARD konkursi od decembra

Srbija bi u novembru trebalo da dobije zeleno svetlo od Evropske unije za korišćnje IPARD fonda, odnosno 175 miliona evra. Prvi pozivi za poljoprivrednike bi mogli da budu objavljeni do decembra ili januara.

Ovo je rečeno na drugom zasedanju Odbora za praćenje implementacije pretpristupnog programa za ruralni razvoj za period 2014-2020., koji je održan juče u Beogradu.

Rešavanje problema

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Željko Radošević rekao je da je ovo alat za probleme sa kojima se suočavaju poljoprivrednici u Srbiji, posebno oni u područjima sa otežanim uslovima rada:

„Ukoliko u narednim godinama budemo efikasni i uspešno realizujemo mere IPARD II programa, sredstvima EU, države Srbije i uz finansijsko učešće poljoprivrednih proizvođača, možemo očekivati oko 400 miliona evra novih investicija u srpska sela“.

Poljoprivrednici će do kraja godine dobiti vodič u kome će im biti objašnjeni svi detalji.

Novac za mehanizaciju i preradu

Završna revizija biće obavljena od 20. do 25. novembra. Izvršiće se provera operativne infrastrukture, a očekuje se pozitivno mišljenje.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Zoran Janjatović rekao je da će investicije u prvom ciklusu biti usmerene ka opremi i mehanizaciji za primarnu proizvodnju i prerađivačku industriju. Sredstva za preradu će obuhvatiti sva četiri sektora – mleko, meso, voće i povrće.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

foto: pixabay

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*