Finansijska podrška poljoprivrednicima: Vlada dotira 20 din po litru dizela

Vlada Srbije, usled uspešne finansijske konsolidacije i dodatnih sredstava koja su time obezbeđena, u četvrtak je na sednici donela Uredbu koja predstavlja finansijsku podršku poljoprivrednim proizvođačima za kupovinu dizel goriva u iznosu od 20 dinara po litri, do 60 litara goriva po hektaru, a za najviše 20 hektara poljoprivrednog zemljišta

Za ovu namenu obezbeđeno je ukupno 1,9 milijardi dinara, a prijave se mogu podneti Upravi za trezor od 1. marta do 31. aprila, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Vlada Srbije nastaviće i u 2019. godini sa višegodišnjom praksom razvoja savetodavnih poslova u poljoprivredi.

Usvajanjem Uredbe o utvrđivanju godišnjeg programa razvoja savetodavnih poslova u poljoprivredi u 2019. godini, poljoprivrednim proizvođačima obezbediće se pružanje besplatnih informacija, stručnih saveta, pomoći i usluga u cilju povećanja konkurentnosti i modernizacije poljoprivredne proizvodnje.

Za pružanje saveta i informacija poljoprivrednicima, udruženjima i zadrugama obezbeđena su sredstva u iznosu od 347 miliona dinara, navedeno je u saopštenju.

Izmene zakona o založnom pravu na pokretnim stvarima

Vlada Srbije usvojila je i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o založnom pravu na pokretnim stvarima upisanim u registar, kojim se stvara jedinstveni pravni okvir i omogućava da se i na druge vrste obezbeđenja potraživanja primene ista rešenja kao za založno pravo.

Time bi se podaci o eventualnim opterećenjima na pokretnim stvarima i pravima pravnih i fizičkih lica registracijom učinili potpunijim, javno dostupnim i pravno sigurnijim.

Primenom usvojenih izmena Srbija će biti bolje pozicionirana na Duing biznis listi (Doing busineš), saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Vlada je na sednici usvojila odluku o obrazovanju Odbora za organizaciju Digitalnog samita šest ekonomija Zapadnog Balkana, koji će biti održan u Beogradu 4. i 5. aprila.

Srbija, kao aktivna članica Berlinskog procesa, održavanjem ovog Samita potvrdiće lidersku poziciju u oblasti digitalizacije, ne samo u regionu Zapadnog Balkana, već i cele Jugoistočne Evrope, kaže se u saopštenju.

Izvor: Tanjug

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*