Festival rakije u Obrenovcu

Proizvodnja rakije na teritoriji Obrenovca je isplativija od proizvodnje mleka i mlečnih proizvoda, sa ciljem da se kvalitet ovog napitka poboljša. Pre devet godina pokrenut je Festival rakije, koji okuplja one kojima je spremanje domaće rakije i posao, ali i hobi.

Zlatko Zarić, iz Obrenovca je ove godine proglašen za najboljeg majstora u spremanju rakije, jer je njegova rakija baš takva, najprijatnija grlu.

„Relativno sam nov u ovom poslu, ali se od prvog momenta trudim da maksimalno ispoštujem ono što struka kaže.Verujem da svako od izlagača vodi računa o svemu, ali postoje detalji o kojima se mora povesti računa, poput higijene, zrelosti, odabira trenutka kada se šljiva bere, peče i koliko leži“, ističe Zarić.

Rakija sa tartufima privukla najveću pažnju

Posebnu pažnju na ovom festivalu privukla je rakija sa tartufima, kojoj se cena kreće od 30 evra ili 3.500 dinara, do 5.000 dinara. Po čemu je ova rakija tako posebno, ispričao je Stefan Karajanković, koji je bio jedan od izlagača rakije sa tartufima:

„Dugi niz godina proizvodim sve vrste voćnih rakija, a ove godine sam došao na ideju da probam nešto novo, jer imam prijatelja koji pronalazi tartufe. Širom Evrope, u Italiji, Francuskoj, ova vrsta rakije je jako popularna. U našoj zemlji još uvek nije dostigla željenu popularnost, ali se polako probija na tržištu“.

Manji broj izlagača, bolji kvalitet

Ono što je ovu godinu odvojilo od prethodnih je manji broj učesnika, njih 25, ali i viši kvalitet rakije.

„Kvalitet rakija na području Obrenovca dosta se poboljšao nego prethodnih godina. U poslednjih devet godina od kako je ovaj festival osnovan, nekoliko puta je poboljšan kvalitet svih rakija, jednim delom zahvaljujući upravo i ovom festivalu i ocenjivanju. Proizvođači su uvideli neke od grešaka, dobili stručne savete, uvideli i šta je manjkavost u proizvodnji rakije“, ističe organizator festivala Dragan Lazarević.

U toku Festivala rakije Savetodavna i stručna služba Padinska Skela održala je predavanje o voćarstvu, a Komisija za poljoprivredu Gradske opštine Obrenovac podržala je festival, ali i poljoprivredne prozvođače kroz niz mera koje će sprovoditi. Iako Festival rakije nije takmičarskog karaktera, ocenjuje se kvalitet, da bi ukus rakije iz godine u godinu bio bolji, pa se i s tim dodeljuju bronzane, srebrne i zlatne medalje.

Izvor: Agroklub

Foto: Agroklub

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*