Država otkupljuje tržišne viškove junećeg mesa

Kako bi se pomoglo uzgajivačima junadi Vlada Srbije odlučila je da otkupi tržišne viškove za junad za klanje i preradu namenjenu izvozu. Prijavljivanje za subvencije počelo je pre nekoliko dana i traje do 5. novembra.

Prema uredbi koju je Vlada donela finansijska podrška za otkup tržišnih viškova iznosi 26 dinara po kilogramu žive mere za otkupljenu junad za klanje i preradu namenjenu izvozu grla minimalne težine 600 kilograma. Raša Sorin iz Torka gaji više od stotinu junadi, a u ovom trenutku za tržište ima spremno dvadeset grla.

„Hoću konkurisati, dosta znači, jer cena od 252 dinara i još neke premije čujem to bi bilo dosta solidna cena, jer dve ture do sada junadi jednu turu sam dao na 1,8, a drugu sam dao na 1,7 – to je ispod svih nivoa cene“, kaže Raša Sorin.

Vlada Ristić iz Donjeg Crnatova, koji je pre pet godina došao iz Niša u selo svojih roditelja, započeo je tov junadi i svinja.

„Prošla godina je bila katastrofalna sa cenom, prodaja je loše išla, nadamo se što kažu da država izlazi u susret da otkup bude 2,15 po kilogramu žive vage. To jedino može da nas spasi da ne radimo u minusu“, ističe Vlada Ristić.

Tovom junadi u Srbiji se bavi između 12.000 i 16.000 gazdinstava u proseku sa po pet do šest junadi na farmi, to znači da tov junadi ima i socijalnu komponentu.

U ovom trenutku samo Vojvodini bi bilo potrebno da u stajama imamo 100.000 junadi.

„Devedesetih iz Jugoslavije je izvezeno 54.450 tona bebi bifa od toga je iz Vojvodine i iz Srbije bilo 30.000 tona. Sada se izvozi 300 do 400 tona manje“, navodi Branislav Gulan, član odbora za selo SANU.

Stočari u Srbiji godišnje proizvedu 220.000 junadi, od toga je izvozu namenjeno 120.000 grla.

Izvor: RTS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*