Cene žitarica u padu na Produktivnoj berzi u Novom Sadu

Zabrana izvoza žitarica od strane Vlade Srbije oborila je protekle nedelje njihove cene na Produktnoj berzi u Novom Sadu.
Zaključen je ugovor za kukuruz po ceni od 31 dinar po kilogramu, bez poreza na dodatu vrednost (PDV), a pšenica se prodavala po ceni od 35,50 do 34,50 dinara, bez PDV-a, saopštila je ta berza.
– Nakon donošenja Uredbe o zabrani izvoza pšenice, kukuruza, brašna i ulja, prethodne nedelje, pala je tražnja na tržištu kukuruza i zaključen je samo jedan ugovor o kupoprodaji 50 tona po ceni od 31 dinar po kilogramu, bez PDV-a, što je pojeftinilo tu žitaricu za 9,18% u odnosu na cenu nedelju dana ranij – navedeno je u saopštenju.
Dodaje se da se pšenica prodavala po ceni od 34,50 do 35,50 dinara po kilogramu, bez PDV-a i ta cena je niža 0,12% u odnosu na cenu sedam dana ranije.
Pojačana tražnja soje podigla je njenu cenu do 80 dinara po kilogramu, bez PDV-a što je povećanje od 2,56% u odnosu na cenu prethodne nedelje.
Najviše je poskupela suncokretova sačma sa 33% proteina, za 15,35% i kilogram se prodavao po ceni od 41 do 45 dinara bez PDV-a.
Mineralno đubrivo, ruski AN u pakovanju od 600 klilograma prodavalo se po ceni od 102,66 dinara po kilogramu, bez PDV-a, urea, proizvedena u Rusiji u pakovanju od 25 kilograma koštala je 108,82 dinara po kilogramu, bez PDV-a.
Izvor:eKapija

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*