Cena kukuruza raste

Prva nedelja oktobra na novosadskoj „Produktnoj berzi“ donela je neznatno pomeranje cena poljoprivrenih roba. Žetva soje i kukuruza je pri kraju, a kišni dani će verovatno usporiti završetak žetve. S obzirom na to da je većina površina požnjevena dobili smo jasniju sliku o prinosima ovogodišnjeg roda koji su uticali na cenu uljarica i žitarica.

Promet manji gotovo za četvrtinu

Ukupan ovonedeljni promet iznosio je 1.775 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 44,64 milionadinara. U odnosu na prošlu nedelju količinski obim prometa manji je za 24,06%, dok je finansijska vrednost prometovane robe niža za 13,86%. Uz ovo treba dodati i da je vrednost berzanskog indeksa, na dan 5. oktobar 2017. godine iznosila 209,78 indeksnih poena.

Cena kukuruza 17,50 dinara bez PDV-a

Cena kukuruza nije značajno oscilirala u odnosu na upoređujući podatak iz prethodne nedelje. Cena kukuruza početkom nedelje se kretala od 16,80 dinara bez PDV-a, da bi poslednjeg dana u nedelji iznosila 17,50 dinara bez PDV-a što ipak predstavlja značajan cenovni rast. Ponderisana cena za ovu sedmicu je iznosila je 17,20 dinara po kilogramu bez PDV-a (18,92 din/kg sa PDV-om) što predstavlja cenovni rastod 1,18%.

Cena pšenice 18,20 din/kg bez PDV-a

Pšenica sa proteinom od 12,5% je trgovana na „Produktnoj berzi“ po nešto višim cenama (18,30 din/kg bez PDV-a) u odnosu na cenu pšenice SRPS kvaliteta (17,50 do 18,00 din/kg bez PDV-a). Ponderisana cena za pšenice je iznosila 18,20 dinara po kilogramu bez PDV-a (19,82 din/kg sa PDV-om), što predstavlja cenovni rast od 0,41%.

Cena soje 50 din/kg

Cena soje je zabeležila blagi rast u odnosu na prethodnu nedelju. Ova uljarica tokom čitave nedelje se održavala na stabilnom cenovnom nivou bez značajnih oscilacija. Ponderisana cena zrna soje iznosila je 50 dinara po kilogramu bez PDV-a (55,00 din/kg sa PDV-om) što predstavlja cenovni rast od 1,83% u odnosu na prethodnu nedelju.

Na čikaškoj berzi poskupela soja

Čikagu u odnosu na prethodnu nedelju, pšenica je pojeftinila 3,16%, a kukuruz je pojeftinio 0,85%. Američka pšenica i dalje trpi zato što je nedovoljno konkurentna na međunarodnom tržištu. Izgledi boljih prinosa nego što su očekivani uticali su na cenu kukuruza. U Čikagu u odnosu na prethodnu nedelju, soja je poskupela 0,92%, a sojina sačma je poskupela 1,99%. Soja je rasla zbog zabrinutosti za kvalitet žetve zbog obimnih kiša.

Žitarice pojeftinile na berzama u Budimpešti i Parizu

Budimpešti u odnosu na prethodnu nedelju kukuruz je pojeftinio 0,23%. U Parizu u odnosu na prethodnu nedelju, pšenica je pojeftinila 0,30%, a kukuruz je pojeftinio 0,64%. Na kretanje cena na Evronekstu uticalo je slabljenje evra prema dolaru.

Izvor: agroklub

foto: agroklub

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*