Budućnost biopreparata u Srbiji – iskustva iz Španije

Trgovinsko-ekonomsko odeljenje Ambasade Španije, u saradnji sa Španskom agencijom za izvoz i investicije (ICEX), organizovalo je 16.decembra, seminar na temu „Budućnost biopreparata u Srbiji – iskustva iz Španije“.

Cilj seminara bio je predstavljanje trenutnog stanja i perspektive organske poljoprivredne proizvodnje u Srbiji i Španiji i u svetlu toga, upotreba bioloških preparata za prehranu i zaštitu bilja. Predstavnik španskog udruženja Biovehen (Biovegen) koje okuplja sve relevantne aktere iz oblasti razvoja i proizvodnje biopreparata (proizvodne kompanije, udruženja, tehnološke i istraživačke centre, itd.) predstavio je model javno – privatnog partnerstva, podržanog od strane Ministarstva nauke i inovacija Španije.

Po ovom modelu ovo udruženje funkcioniše služeći kao platforma i podrška za istraživanje i razvoj u ovoj oblasti kao i za efikasniju saradnju i komunikaciju svih relevantnih aktera i zastupanje njihovih zajedničkih interesa i inicijativa koje olakšavaju razvoj sektora.

Španija se ističe po svom liderstvu u poljoprivrednom sektoru na međunarodnom nivou kao jedan od glavnih proizvođača i izvoznika voća i povrća. Takođe, jedan od glavnih organskih proizvođača po površini u Evropskoj uniji (EU), sa 2,4 miliona hektara.

Pored toga, trend organske proizvodnje u Španiji raste, a time i upotreba organskih preparata. Španski proizvođači organskih đubriva i preparata za prehranu nalaze se danas na čelu sektora, nudeći širok spektar proizvoda za veoma različite uslove i sorte.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*