Svetski dan srpskog kola

U Novom Sadu je svečano obeležen Svetski dan srpskog kola manifestacija sa ciljem promovisanja kola kao kulturne baštine i 15. Festivala zlatnih ansambala Srbije. Folklorni ansambl “Vila” i SKUD “Železničar” organizuju manifestaciju kojom se promoviše, neguje i čuva kolo kao nematerijalno kulturno nasleđe koje se na UNESKO listi nalazi od 2017. godine.

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić je u Svečanoj sali primio dobitnike priznanja, predstavnike učesnika i organizatore manifestacije.

Izvor: Agro vesti

– Tradicija i običaji u životu jednog naroda, pored jezika i religije, verovatno najpresudnije utiču na stvaranje i očuvanje etničkog identiteta te zajednice. Činjenica je da su Srbi narod sa bogatom tradicijom, koji je, zbog spleta različitih istorijskih okolnosti, bio suočen sa velikim iskušenjima njenog očuvanja, pa su mnogi običaji izgubljeni, ili potisnuti. Zato je danas prisutna izraženija težnja da se mnogi zaboravljeni običaji obnove i utkaju u kontekst savremenog života. Iz istog razloga, ovakvi dođaji nisu samo kulturno-umetnička manifestacija i pokazatelj bogatstva srpske kulture, već i svedočanstvo da smo opstali kao narod, da je narodni duh neuništiv i da prave vrednosti uvek pobede na kraju. Srpsko kolo je, pored gusala i slave, uvršteno na UNESKO listu nematerijalnog kulturnog nasleđa sveta i kao takvo treba da se neguje i promoviše. Zato što podrazumeva učešće svih članova zajednice, bez obzira na etničku, religijsku i generacijsku pripadnost, ono je ogledalo sabornosti i najlepša je slika koju ćemo danas poslati u svet- rekao je Rožić.

Rožić je istakao da je i jedna od glavnih karakteristika Novog Sada upravo negovanje različitosti i kulturno istorijskog nasleđa zajedno sa društvenom zajednicom. Grad je ovom prilikom dobitnik plakete Saveza za doprinos negovanju i održivom razvoju nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije.

Izvor: Agro vesti

Prisutnima se potom obratio predsednik Saveza kulturno-umetničkih društava Srbije i rukovodilac novosadskog ansambla „Vila“ Milorad Lonić ističući da je namera ove manifestacije da se građanima približi lepota našeg tradicionalnog nasleđa, jača zajedništvo i vera u zajedničku budućnost.

Građani Novog Sada imali su priliku da zaigraju srpsko kolo „kolubarski vez“ na Pozorišnom trgu, zajedno sa vrhunskim igračima, pobednicima na regionalnom nadmetanju u izvođenju srpskog kola.

 

 

Ovaj sadržaj je deo medijskog projekta koje je podržao Grad Novi Sad. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Izvor: Agrovesti

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*